Pages

Monday, February 28, 2011

Fahim batuk sampai kena amik neb

Ekceli dah bape hari dia batuk.. tapi cm batuk ngada2 tu.. hari khamis tu.. dia batuk makin teruk.. plus dia selesema sekali.. haduii risau tak terkata.. tido malam pun dia tk selesa.. sampai aku tak tido malam…

esoknya.. g klinik jugak.. doc suh amik nebulizer kasi release sikit saluran pernafasan tuh..

DSC06172

Mula2 kena bedung.. supaya kaki n tangan dia tak menepis benda alah tu.. mulanya aku risau jugak dia melalak kat situ ke apa.. sekalliiiii……. DSC06173

letak je kat hidung dia.. on je… toleh kiri kanan bagai.. DSC06174suddenly terus senyum siap sengih2 lagi.. ass. doc tu dok borak2 ngn dia.. siap dia nak borak sama.. hahaha.. cumel.. DSC06175 tengok lar muka steady dia tu..rileks je.. suka menda tu sebab sejuk kot… kalau dah menjilat.. agaknya dah dijilatnya neb tu ha. kuikuikui.. fahim2..

lepas amik neb dada batuk dia ok sikit.. tak kerap sangat. kahak tu ada lagi.. doc kasi ubat cairkan kahak tu.. dan uba titis hidung untuk hidung sumbat tuh..

naseb baik fahim pandai makan ubat.. laju je aku suapkan ke mulut.. ihih..gooodd sayang…

btw fahim dah pandai macam2 buatkan aku asek rindu je ngan dia je.. macam2 peel.. gerammm.. eh.. mestilah geram ngn anak sendirikan.  hihi..

Friday, February 25, 2011

Lelaki ini milik daku

IMG_4219

2 lelaki yang penting dalam hidup aku selain dari papa dan adik lelaki ku…

Kasih seorang ayah kepada anaknya juga tiada bandingan..

Luv both of them so much..

Thursday, February 24, 2011

Mee Bandung terbaek

DSC00058

perghh!! ko tengok pun dah meleleh air liurkan.. mmg dari hari tu dok kata teringin nak makan mee bandung.. hari selasa petang tu balik keja singgah makan kat me bandung man jawa kat area senawang ni..

mmg kaw2 lar weh MB dia ni.. terbaeekk ahh…. hirup kuah sampai ke titisan akhir. sodap.

tengok pic ni pun aku terasa nak pi lagi petang ni.. kuikuikuikui..

eh.. mahap lar kalau ada ibu2 preggy baca n3 ni.. aku tak bertangungjawap ye..

pas ni ingat nak g makan nasi lemak mambau lak.. wah2.. ternak lemak semula nampak.. dush!!!

Abi susukan Fahim

Ahad before maghrib weouls balik ke seremban.. sebelum tu singgah seremban parade mr.shyir ada discussion dengan kawan dia..

kebetulan otw dah maghrib.. benti solat jap.. aku pi solat dulu.. while mr.shyir tgu fahim..

DSC00032 Abis solat masuk keta tengok mr.shyir tengah susukan fahim.. wah2.. gooddd!! hehe

DSC00031

sweet je.. heehe.. Fahim pun memberi kerjasama yang baek..hihi

DSC00034

Sampai seremban parade.. masukkan dia dalam stroller.. terus wat muka cumel begini..geram taw ibu ni.. DSC00033

Dia taw bila masuk stroller tu nak pi jalan lar.. hamboiii.. bukan maen lagi dia eh.. hihi..

balik rumah.. hntar fahim.. minta tolong mama jagakan dia..fahim tidur ngn mama lar.. sbb malam tu aku n mr.shyir kena g ofis buat kerja urgent sbb pagi2 isnin tu Mr.shyir ada presentation.tersengguk2 aku kat opis sampai kul 3 pagi..

balik umah mmg tak amik fahim tidur ngn aku la.. balik dah lewat. mmg tak lar kan..

Fahim semakin cerdik.. geramm je

Wednesday, February 23, 2011

Fahim Borak2

Fahim dah lama start pandai beborak..
Dari sehari ke sehati aku nak amik video dia..
ni lar baru ada kesempatan...
video

Paling best after dia mandi lar..
memang nak bercakap je..
orang agah pun bagi respon baik punya..
Aween lagi pandai agah taw..
siap sayang dengan Fahim ni..

Layan je lar video ni.. lain kali aku amik yang lagi cool..
erk?? cam dah lain sikit muka si kecik ni.. hehh..
luv u fahim..

Jalan2 cuci mata

DSC06147

  Sabtu plak.. kasi cuci mata jalan2 get some idea.. ewahh!! biasa lar daah ada anak ni nak berjalan je keja nya.. huhuhu..sampai ke petang baru balik..

eh.. napa fahim buat muka gitu..Owh cuaca panas ye anakku.. that day mmg cuaca panas.. thats y dia buat uuuuuuuuuuu.. huhuhu…

Fahim Merajuk Dengan Ibu

Kes Jumaat lepas jugak.. petang tu nak balik semenyih..Jadi, fahim tengah elok leka main sorang n mata dia pun agak kuyu akibat ngantuk..

aku bukak kan baju dia… siap2 tadah air.. kena je air terus nangis2.. selalu kemain suka mandi.. mulut bising habis… ni melalak plak..

nak pakai baju lagi sekali nangis.. makk oiii!! apa kena ni… kelam kabut pakai kan pampers.. sebelum tu dah siap pancut kat ibunya.. maybe membalas kot.. hahaa…

nangis2 tak henti.. berjurai2 airmata.. abi amik xmo diam. aku dukung takmo dia.. sekali nenda dukung.. aik siap diam terus tido.. huhuh…

DSC06142

memang dia merajuk sungguh lar.. dalam keta pun buat dono je… senyum pun tak nakbila agah.. haduiii!! DSC06144ko tengok pp dah selambak… panggil dia.. leh buat muka begitu.. DSC06146 pastu siap palingkan muka lagi.. ni betul2 serius merajuk.. sampai umah sana baru lah nak senyum ngn aku.. borak2 ngn dia.. baru ok..

hai lar anak! pandai ye kamu merajuk… motif sebenar merajuk sebab time dia nak mandi tu.. sebenarnya dia nak tido.. pastu molek sangat aku pi mandikan dia.. tu lar..satu lagi sebab dia tak berak satu hari.. emosi lar tu.. like his mom.. muahahha

selalunya.. aku akan susukan dulu.. baru mandi.. dah sedap mandi.. baru dia borak2 lar.. then baru tido..

ok lar.. ibu dah faham fahim nak macam mana… janji taw.. ewahh!!

Tuesday, February 22, 2011

Ayam Penyet Jawa.. Sedap jugek!

Jumaat lepas, aku balik semenyih.. so malam tu tinggal fahim dgn MIL, then aku n Mr.Shyir gi tesco jap.. nak beli barang..

Then singgah makan kat Ayam Penyet Jawa kat depan Tesco Semenyih ni..

DSC05430

This is the Menu.. weouls amik set punya.. RM7.90 perset siap ngn air an sup.. DSC05432

Ni Mr.Shyir punye set..Nasi putih of cos ada sekali.. DSC05433 Ni kan aku punya.. Ikan keli goreng panas.. perghh!!

Komen : Sedap jugak lar.. kat tekak aku aku kata sedap lar.. kalau ada yang penah cuba.. taw lar kot..

tengok pic ni aku rasa cam nak makan lagi plak. huhuh…makan sampai licin hihi..

ok. up lagi satu entri untuk hari ni.. hehehe.

p/s : Fahim tengah tido tu sebab aku boleh buat n3..

Tak Berkesempatan

Salam Semua..
Just to inform uoll semua..
Aku tak dapat nak update dengan best2 seperti sebelum ni..
Tak de masa lar..bz melampau plak..
tapi inysaAllah.. aku cuba lar ye nanti.

banyak jugak nak story..
yang 2 minggu lepas nye cite pun hado..
hahhahha...

rindu jugak nak blog walking...
ok2 jumpa lagi ye..

Thursday, February 17, 2011

Officially Work

Salam Semua.. dan salam maulidur rasul.. Sejak2 ada anak ni.. nak buat entri adalah lembap giler.. asal nak taip je dah ek ek ek si fahim tu.. tapi xpe.. anak dan suami didahulukan..

Ekceli aku nk buat n3 pasal sambutan besday aween ritu.. tapi pic nye dalam laptop adeQ plak.. tgu lar kalau rajin aku buat.

Last week jugak aku dah dengan rasminya abis pantang.. alar bukan sebelum ni aku dah abis jugak ke? muahahahhaa.. so aku bebas mau makan apa.. tapi benda2 angin masih tak berani nak makan.. especially pucuk Ubi, cendawan,pucuk paku. Kalau boleh nak pantang 100 hari.. tu orang tua2 kata tak bagi lar

tapi aku dah belasah seafood. haritu cuba rasa sesudu kuah tomyam seafood. so ada gatal sikit. then aku hold. cuba makan ritu dah boleh dah.. huuhuhu..

Back to title, ye.. aku dah start kerja. kadang2 aku bawak fahim ke ofis. yelar.. mama nak jaga Aween lagi.. Aween plak kalau dia meragam.. tak jadi keja dibuatnya. tapi skang dah ok.. Dia pun dah pandai sayang fahim if suruh kiss. heheh..good!! nati boleh beradik dah.. hehe

Sepatutmya cuti kan 2 bulan.. tapi aku tak boleh lar.. otak tepu bila tak kuar umah… tu ayang masuk keja jugak.. duk umah apa boleh buat.. kerja kat opis pending jugak.. baik pi opis duk semak keja2.. pergh! nikmat betul..

Semangat untuk cari rezeki namanya..untuk keselesaan yang berganda.. hehee…

ok.. if aku rajin aku up lagi satu n3 k…

Daa

Tuesday, February 15, 2011

HaSue Giveaway:'Saya telah melahirkan bayi 2010'

Salam Semua.

Baca blog ciare, dia ada buat entri pasal GA ni. Jadi tetiba rasa nak join GA ni kan. Sebab aku adalah tergolong dalam IBu yang melahirkan bayi pada tahun 2010. BEst jugak.. dah lama tak join GA ni. hehe.

Penganjur contest adalah : http://sue-hasue.blogspot.com/

 

Syarat2nya adalah :

  1. Anda telah melahirkan bayi tahun 2010> 1.1.2010-31/12/2010
  2. Buat entri bertajuk > HaSue Giveaway:'Saya telah melahirkan bayi 2010'
  3. Copy n paste banner kat atas tu ..link kan entri anda ke blog ini
  4. Gambar bayi anda(tak kisah la gambar masa baru lahir atau yg terkini,nak letak lebih dari 1 pun boleh) >cerita la sikitnama bayi,tarikh lahir dan perkembangan terbaru bayianda secara ringkas..
  5. Tinggalkan link entri anda di ruangan komen entri ini yer..agar senang saya nak jejak entri tersebut..

Tarikh tutup penyertaan adalah pada 15 Februari 2011 jam 11.59pm.

Pengalaman bersalin anak teruna aku adalah sangat2 indah dan manis. Dimana aku OVERDUE selama 4 hari, Air Ketuban TAK CUKUP DAN SIKIT, terpaksa INDUCE, dan menahan KESAKITAN selama 12 JAM, baru lah keluar anak bujang saya.

nak baca pengalaman aku bersalin klik sini.

2Nama si cumel ni ialah MUHAMMAD FAHIM MIKAEL  BIN MUHAMMAD MUBASHYIR lahir pada hari selasa 28 DECEMBER 2010 jam 9.02 pagi di hospital Tuanku Jaafar Seremban. 111222

Perkembangan terbaru :

  • Tido nak berkepit. kalau tak, mmg tak lena, tido plak lasak. habis ibu abi kena tampar dgn dia.
  • Kuat nyusu, 2 or 2 1/2 jam mesti nyusu.
  • Dah kurang melalak.
  • Kalau ngiring dah pandai terlentang sendiri
  • Dah pandai gelak,borak n senyum2 yang buat kami geli hati.
  • Suka berjalan, kalau kat shopping dia behave sekali.
  • Penglihatan dia tajam, kalau orng lalu lalang kepala dia pun ngikut sekali.. hihih
  • dah tau ragam dia macam mana. so dah buleh handle. kalau tak dulu.. gigil kalau dia melalak.
  • Asek berkayuh je, kaki tangan takmo diam. xbedung gitu lar rupanya.

IMG_4381

Gambar terkini. i like!

Ini lar serba ringkas tentang kelahiran putera kesayangan AGS yang telah lahir pada tahun 2010.

tetiba xde penutup plak. belasah lar kan.

Adios!

Wednesday, February 9, 2011

Menyinggah di Alamanda

Singgah kah? muahhaa.. dah alang2 kat PUtrajaya moh le ke Alamanda.. hihi.. dari umah ecah terus ke sana.

DSC05400

Bukti ke Alamanda.. ewah.. bagi bukti bagai.. ada aku kesah? muahahaa

DSC05398

Orang agak ramai.. so jalan2 kat atas je. Masuk Toy R us secara suka2.. yang ye nye abi dia yang lebih.. siap plan nak bagi fahim mainan apa lar bila dah besar sikit..

nama pun lelaki kan.. harus beli menan lelaki.. Abi kata nanti besar sikit leh lawan tembak2.. makk aihh!! abis aku.. redha je lar. ada anak perempuan nanti kita buat geng.. skang ni anak lelaki dia geng ngn abi dia..DSC05404

Sepanjang berjalan.. dia tido je lar.. bagus.. senang mak pak ye shopping… DSC05405 Bila dah bangun.. mula meragam nak susu.. kami pulang cepat2.. hahhahaa….

Tuesday, February 8, 2011

Visit Danial with his mummy

DSC05394

Sabtu memang plan nak jumpa ecah.. BFF masa sekolah teknik dulu.. not only BFF tapi satu kelas, duduk sebelah2 dalam kelas, n satu asrama lagi.. hehhe..

Bila dah kawen.. dah mengandung harus ada anak kan… tengah hari tu ke putrajaya lar. sebab nak visit baby danial.. ecah kawen beberapa bulan lepas aku.. then dia lahirkan danial awal sebulan dari aku..

beza fahim n danial sebulan je lar.. kebetulan azila pun nak visit danial.. apa lagi bergosip lar kami.. mr.shyir ada sekali… thanx abang..boleh join gosip bersama.. hahaha..

lama jugak lepak umah ecah.. 5.30 petang baru balik.. yelar..jumpa last masa wedding dia ritu.. skang masing2 dh ada anak.. seronok lar bergosip sembang.. ow azila pun kawan kelas aku jugak.. dia stil study..

ekceli ramai jugak kawan2 yang dah anak jugak.. myb one day nk gather insyaAllah..

gambar atas ni.. nampak cam aku lak yang takde anak.. muahahha…

Semakin lasak apabila tidur

Fahim belum tidur malam di cot dia.. aku tidurkan dia sekali kata atas katil aku bersama abi dia.. tidur tengah.. harus lar dia jad refree.. kang terbabas susah plak.. hahah..

Sepanjang dia tidur dgn aku.. mmg macam2 gaya lar tidur dia.. macam budak besar betul.. tak padan dengan kecik..

DSC05393

ni pic pagi ahad.. hamboii!! kemain manja lagi tidur dengan abi dia.. sedap ye.. tidur aircond bagai.. pastu kemain susah nak bangun.. kejut2 mengeliat tido balik.. haih!! camne tak mandikan dia lambat.. tengok tu tido nak kat dada je…nak berpeluk..

DSC05392pastu mengeliat2.. dah jadi camtu plak.. haihhh!! lasak ko.. kadang2 tu kan.. bantal tah kemana dia kemana.. keluar dari landasan… tau2 kepala kat pinggang kita..

ada ritu.. naseb baik mr.shyir perasan.. sedar2 eh mana fahim.. sekali dah mengesot dari bantal.. rupanya bawah selimut.. ya Allah.. naseb baik perasan..

lagi satu perangai dia.. kalau kita selimutkan dia.. kang kalau kita tersedar.. selimut tu dah kat bawah kaki dia.. dia boleh sepak2 selimut tuh.. huh! sure ikut aku masa preggy dulu. sokmo taknak berselimut time tido..

kalau kita tidur ngereng kan dia.. nanti dia pandai terlentangkan dia balik.. hahah.. pastu tido bersepah.. tu lar anak bujang saya ni.. manja sangat2…hihi.

suka tengok 2 lelaki yang paling saya sayang sedang tidur.. loving meh!

Monday, February 7, 2011

Pandu dengan berhemah

Salam Semua.. amboi!! lamanye korang bercuti ye.. blog pun ramai yang sepi. balik kampung kah? hmm.. aku ni je kampung tak sampai 10 minit dari umah.. but stil kampung.. hahha..

ok2.. rabu lepas b4 CNY.. buat pertama kalinya memegang stering yakni memandu setelah lebih sebulan tak memandu.. hahaha.. yelar hujung2 pregnancy driver adalah mr.shyir.. dan pantang pun tak drive.. so itu hari aku drive makk aii..kekok sikit.. IMG_3727

Fahim nenda dia yang pegang kat belakang.. aik!! keluar lagi ini perempuan?? Dasar tak sedar diri masih berpantang.. hahaha.. eh aku kuar sebab nak g tempah baju kurung.. bertemankan mama n adeq.. sebabnya cousin aku nak kawen bln 3 ni.. harus ada baju baru.. bju kurung mak banyak yang dah tak muat nokk… faham2 sudah..

IMG_3741

Setelah itu, kami ke Jusco untuk makan. hihi lagipun nak cari hadiah aween.. hari jadi yang ke satu tahun 5 march 2011… hehe.. baru nak feeling2 shopping lagi.. Fahim adalah bad mood.. ada meragam lah…

IMG_3750 Dengan itu shopping laju2 dengan membeli hadiah aween saja. maka dngn itu.. terus pulang ke rumah.. ok lah. next time kita shopping lagi kalau gitu ye sayang..

Selamat Ulang Tahun Mr.Shyir

Hari ni 7 Feb 2011 kan? kan? Maka dengan itu.. ada sesuatu yang ingin ku ucapkan.. kepada suami tercinta..

IMG_4109 Selamat Hari Jadi Abang.. Semoga Panjang Umur, Murah rezeki, dikurniakan kesihatan yang baik, menjadi ketua keluarga yang berwibawa serta semoga Allah memberkati abang juga sayang dan Fahim.. amin..

3

Tiada hadiah untuk tahun ni.. tapi dengan kehadiran Muhd Fahim Mikael.. adalah hadiah paling bernilai buat abang.. Moga dengan kehadiran Fahim, kita sekeluarga mendapat keberkatan dan kebahagian dalam rumahtangga kita.. aminn..

Terima kasih Ya Allah..kerana telah melengkap hubungan kami sebagai keluarga dengan memberi Fahim Mikael sebagai pengikat kasih sayang kami..

For you my luvly husband : Love u till the end.. muahh!

Tuesday, February 1, 2011

Fahim Mikael : Check up 1 bulan

Semalam g check up untuk 1 bulan fahim. Appointment kul 8am.. kul 7.45am dah de kat KK. Yup! aku continue check up kat KK saje. senang rekod pun dah ada..

Pagi lagi fahim dah siap mandi.. nak2 plak kat senawang ni hujan dari hari sabtu. G klnik pun hujan renyai gitu.. naseb tak ramai orang kat klinik.. kira ok lar kan..

Fahim pun b4 ke klinik kasi susu dulu. then as usual amat baik.. tido saje.. hehe.. untuk check up kali ni.. aku pun kena cek sekali.. cam biasa timbang,amik tekanan darah,urin, amik darah.. cam mengandung ritu.. semuanya normal.

dan Fahim plak.. time tengah syok2 tido.. angkat nak ukur panjang dia dah start ek2.. yelar kacau tido dia.. timbang bukak baju sume dah mula nak melalak.. time pakai baju balik aku dah kabut2 pakaikan baju dia balik.. hadui.. dukung je terus senyap masuk stroller tido.. aik!?

Masuk bilik nurse.. pun semua ok.. aku pun ok juga.. cuma nurse tanya nak buat perancang camne.. aku cakap nak rancang sendiri. gulp! boleh kah?? siap kata, jangan 3 bulan lagi datang balik buat kad merah plak.. muahah.. kata after bersalin mmg suburkan.. kuikuikui..

Masuk bilik doktor plak.. doc cek2 fahim.. dia boleh melalak lagi.. kacau tido dia..cepat2 doktor selesaikan.. then ke bilik cucuk.. fuh! ni part dia tido lagi.. sekali cucuk.. nangis kejap sebab terperanjat.. then tido balik.. ahhaha.. senang kan keja aku.. selesai dalam 2 jam lar.. tu standard lar kan.. balik umah terus.

so untuk perkembang Fahim untuk 1 bulan.

  • Berat : 4.0kg (3.20kg)
  • Panjang : 57.5cm (48cm)
  • ukur lilit kepala : 37cm (33cm)

Alhamdulillah.. its normal. tak sabar nak tunggu next  month plak.. hehe…