Pages

Friday, August 21, 2009

Resepi Ayam Goreng Berempah / BerCili


ish..lama rasanya aku tak wat n3 pasal resepi kan..?
hmmm..meh lar aku wat n3 pasal makan pulak..
nak2 sok puasa,,,mana taw buleh jadikan juadah buka puasa..
klu korang rajin nak masak lar...
nak lagi senang g jer bazaar tu kan...
terus tak yah masak2 dah.huhuh...

okay..anak2 mak semua...
arini mak nak ajar masak Ayam Berempah...
so apa yg special nya...Bahan mak ni tak perlu pakai2 jintan2 or benda2 yg remeh2 ni..
jadi i buat paling simple dah sedap...
wahh!! declaire lagi..hahahaha..xpe2..
kita mulakan ye...

Bahan2 :
1 ekor Ayam - potong berapa yang korang suka..kecik2 pun ok..
1/2 kg bawang merah - di kisar hancur
3 labu bawah putih - di kisar hancur
2 ketul lengkuas - di kisar hancur
20 batang serai - di kisar hancur
3 ketul halia (size besar) - di kisar hancur
5 sudu cili boh - ikut pedas sendiri / atau pun rempah kari daging
serbuk kunyit
setengah bungkus tepung jagung
garam & gula
daun kari
cara2 :
kisar sehingga hancur di atas..kecuali ayam.. setiap kali kisar..gunakan air tapisan yang sama utk kisar..xde lar masa perap tu berair sgt.. campurkan semua bahan..kemudian masukkan tepung jagung..last masuk ayam dan perap seberapa lama..lagi lama lagi sedap..
sedia di goreng
sehingga garing.oh ye!! korang nampak cam hangus kan??? sebenarnya tak..tu sume serdak2 rempah tu..isi lembut..dan rempah tu resap dalam ayam..mmg trbaik...

suggest korang makan masa panas2..ya Amponnn!!! mmg best gilosss...so apa lagi..

SELAMAT MENCUBA..

p/s: menu ni lar yang aku masak mase kenduri aritu taw

1 comment:

nas said...

bagus2..hehe dah jadi wife kena la rajin masak ikat perut suami..tmbh kasih syg