Bahan Layer : Loyang Pjg std size
- 3 - 4 kepingan lasagna
- Caranya: Rebus hingga kembang n lembut. toskan dan rendam dgn air biasa.ketepi kan.
Bahan untuk Inti
- 2 keping daging burger / daging hancur pun boleh
- 2 biji bwg besar (racik dadu)
- 5 ulas bwg putih (chop halus)
- 1 biji kentang size sederhana besar (potong Dadu mcm initi karipap)
- carrot 1/2 btg (racik pjg2)
- 3 sudu sos merah spegeti
- 2 sudu cili kering
- sedikit black paper + garam + gula
- 1 sudu tepung gandum
Cara buat inti :
1) tumiskan bwg2 tadi, masukkan daging, bagi daging n bwg masak sebati..
2) masuk kentang, sos spegtti,cili kering,black paper, garam, gula. buh air 1 cup kecik.
3) masak sehingga didih.. masuk carrot.. then kacau sampai kering.. tapi tk kering sgt lah ala2 lembap cam inti karipap jugak. then masuk 1 sudu tepung gandum tu.. kasi lekat sikit..
4) ketepikan..
Bahan untuk SOS PUTIH
- 1/2 biji bwg besar racik halus2..
- 1 sdu majerin / mentega
- 1 sudu tepung gandum
- 1 cwn susu segar
- sikit garam n paper
Bahan Tambahan Deco2..
- setengan Dada Ayam.. slice halus2.. then season kan dengan jus lemon n black paper sikit.. pastu bakar kat pan till masak
- 10 biji tomato ceri .. belah 2
- 3 keping keju slice tu
- mayonis
Time to topping :
- sedia loyang panjang..
- sapu majerin.. then layer kan kepingan pertama ikut size loyang
- letak mayonis sedikit di atas kepingan tadi.. then layerkan inti...
- atas inti letak kepingan dada ayam n tomato selang seli
- buh kan sos putih pulak atas tomato n ayam tadi
- cover dengan keju slice
- and rotate lah setiap layer...
then bakar di oven about 15-20 minit 180degrees..
panjangkan.. dah ku bilang..ni semua yang dah ada dalam peti.. aku buh2 kan aje.. alar korang pun tukar sikit ikut kretip sendiri....selamat mencuba...
plsss... ada sesape mengidam ke... alar sian kecur pulak air liur tengok gambar tu.. hehe...
2 comments:
Boleh try ni..
Walua cuma 1 gambar dah meliur, kalau banyak gambar terus rebah pe..
Cheq posa rini... :)
Post a Comment