Hmmm.. nampak sedap tak? huhuhu.. last week merajin kan diri wat menu2 itali ni. tu hari dah lama meninggalkan resepi sebegini asik buat lauk melayu je kan.. skang ni kita ke itali lar kejap ye...
Macam menarik je picture atas tu kan.. Mr. Shyir yang request... i just cooked ikut resepi sendiri..
Nama Menu Adalah : Pasta/Fettuccine with Shrimp Butter Cream Sos
Nak resepi ke? ok aku share je lar ye..
Bahan2 (2-3 org makan) :
- 1/2 bungkus Pasta or Fettuccine
- 1 1/2 Tin Susu Cair
- 1/3 Butter
- Udang (Buang kulit)
- Cendawan Butang
- Oregano, Serbuk lada hitam
- Secubit garam
- 3 ulas bawang putih (chop2)
- Rebus Pasta + minyak sikit + garam sikit = tos dan ketepikan
- Perapkan udang dengan kunyit dan garam sikit, grill kat kuali dengan minyak sikit. dah half cooked ketepikan dan potong dadu.
- Masukkan butter cairkan dan tumis sehingga naik bau...
- Masukkan susu cair dan kacau sebati.
- Tambahkan oregano(xde pun xpe), serbuk lada hitam dan secubit garam..
- Gaulkan sehingga mendidih, masukkan cendawan butang dan udang tadi.
- Tunggu didih lagi sekali. tutup api and siap di hidang.
so far pasta yang aku buat tu hari.. licin.. sampai g hantar umah mak aku suh taste diorang kata tak cukup. cait... last friday kasi buat lagi sekali.. seperiuk dia punya gravy..
jgan pasni mr.shyir kata suh present depan MIL aku.. grrrrrrr.. fengsan acik!
p/s : uolllsss nak badan bertenaga disamping kulit kita halus mulus gebuzzzz tak? tunggu eh...
1 comment:
nak wat laa resipi ni..N mmg suka creamy sos..tp org kt uma x suke..so,nk mkn kne bli..
Post a Comment