Pages

Monday, August 16, 2010

Resepi : Tepung Pelita Sedap

Salam isnin… diam tak diam dah 6 ramadan kita berpuasa.. syukur masih dikurniakan kekuatan untuk menjalani ibadah puasa.. lagi2 dalam keadaan mengandung ni kan..

so.. hari Jumaat lepas mmg terasa nak makan tepung pelita tapi buatan sendiri.. kat FB dah memekak2 mencari resepi.. Hari sebelumnya tu adik aku beli lar tepung pelita kat param.. hmm.. nama je tepung pelita sekali aku kategori kan.. sup tepung pelita.. ya amponn!!! cair amat.. rasa lagi lar… xmanis.. ish. orang yang nak berniaga ni pun satu.. berniaga lar betul2.. buat kuih/makanan tu biar lar sedap cukup masin masam..pendek kata cukup rasa lar..dah cukup disitu..

tanpa berlengah.. terus goggle ke blog rai..mmg hari tu dia ada post resepi tepung pelita without kukus.. amik resepi.. terus buat mujur bahan pun senang,, mmg dah ada kat umah pun,, hehhe,,

DSC05587

Bahan bahan :

(Lapisan Hijau)

  • 1 Cawan Gula
  • 1 Cawan air daun pandan yang dikisar / (atau)paste pandan 1 sudu tapi jadikan dia 1 cawan juga – kalau tak pekat jugak buh lar pewarna hijau tu sikit.
  • 1 sudu kapur sirih larutkan sedikit air
  • 4 cawan air
  • Cara membuat : Satukan semua bahan atas kacau sehingga larut dan sebati.. jangan sampai berketel. Masak atas dapur kacau sehingga pekat. dan masukkan ke dalam bekas.

(Lapisan Putih) : ada ubah sikit dari resepi rai.. sorry ye rai..hehe

  • 1 Cawan santan pekat/pati santan
  • 3 cawan air
  • 5 sudu tepung beras
  • sedikit garam
  • Cara Membuat: Campur semua bahan di atas.. kacau dan gauk sebati. masak atas dapur, kacau sehingga pekat dan tuangkan ke atas lapisan hijau tadi. Sejukkan..

DSC05592 Akan dapat macam ni lar.. lapisan santan tu macam lemak2 sikit.. sedapppppp… hehee

DSC05593 Versi camera hampeh mmg gini. pencahayaan nak lebih,, hahaha…. nak amik gambar masa dah siap semua lupa.. pastu bila dah buka lagi lupa.. tinggal lar satu bekas je lagi tinggal.. muahha. tak sempat nk snap semua…

keseluruhan adalah sedap dan terbaik.. thanks tu RAI.. sebab share resepi.. if tak de resepi.. takde lar taw buat menda ni kan. Cuba dengan Yakin kan rai.. puas hati dapat makan teung pelita yang betul2 punya.. bukan sup tepung pelita ok.. hehehe..

nak cuba silakan… pasti tak nyesal.. hehee,…

8 comments:

asna cute said...

Yumm! yummm! Sedapp! masa sek mengh dulu rajin buat. tp skrg malas hahah =D

CikPuanMiera said...

huwaa.. peberet aku neh..
aritu ade la jengah2 kat belog rai..
tapi sampai arini xde kesempatan nak buat.. sob.sob.sob

Ann GreenStrawberry said...

asna : yeke? wah mesti dah teror ni..

miera : sila cuba resepi rai ni.. kompem pastu ko taknak beli yang kat param tu

atty's said...

menjadik ann buat ..nampak sedap..

Ann GreenStrawberry said...

ktys : tu lar.. naseb jadi.. heheh

lina said...

wah ni boleh masuk dlm list...nampak sedap...

Raihanna said...

wow.. nampak sedap...
ha a ann....
kalau nak yang putih tu set keras sedikit,kena tambah agy tepung beras kan...
papepun thanx ann sebab sudi mencuba...
nampak elok sangat2 jadinya....
=)

Ann GreenStrawberry said...

Rai : haah ann tambah sikit lagi.. kasi keras sikit.. ehehee... thanks rai kasi resepi..