Pages

Wednesday, October 14, 2009

Tips : Bajet Kahwin AnnGreenStrawberry

okay2…aritu aku ade lar cakap nak wat n3 pasal bajet kahwin aku kan…?? jadinya marilah aku laksanakan saja bajet itu..

 

Fyi, ini bajet buat diri kita sebagai pengantin perempuan lar..

keperluan kita camtu..

ini tak masuk lar Khemah ke? Lauk Pauk ke? berkaitan kenduri ke..etc.. ini hanya untuk diri kita je lar…

ni aku citer pasal bajet masa aku kawen aritu tue…

aku just share ngn uolls…dan tips2 yang boleh korang pakai…tak nak pakai pun xpe…ini adalah share experience sahaja…ok..

 

Semua pengantin berhak nak buat yang terbaik untuk majlis dorang…

xkira lar nak vouge ke? nak meletop ke? n apa2 je lar..

bagi aku…biarlah sederhana tapi meriah, betul dok??

aku xde lar pk nk grand mana kan..? yang WAJIB tu nikah…tapi dah jadi budaya n adat kita..after nikah mesti nak wat Majlis Sanding nye kan…?? So sanding tu plak..takkan nak biasa2 je kan? yang ni korang dah sedia maklum lar… tak perlu larh aku menceceh2 menda ni lagi….

 

so apa yang aku amik n kuarkan bajet untuk kawin adalah :

1) Pakej Andaman : RM 2300

Termasuk : 2x Make up, Sepasang Baju Sanding Lace L/P , Accessories, 3x persalinan , Pakej Pelamin (etc kat pelamin tu.), Payung, Bantal Nikah,

Free : Bunga Tangan Fresh Flower , Tudung Nikah , Touch up Mekap

Location Butik : GEMALAI ANGGUN (Senawang N9)DSC_0499 DSC_3899 DSC_0117 DSC03106

Pelamin Dalam

:: Pic tuan tanah kedaung mesti ade..heheh..aku nk show off baju n mekap Butik ni.. serius tak nyesal ::

2) Pakej Malam Berinai  : RM 250 

Termasuk : Sepasang Baju Songket L/P, accessories , Gubahan Hantaran, Baju Pengapit L/P, Gubahan tempat potong kek, Bunga Tangan

Location Butik : Ayya Butik (Puchong Indah Selangor )DSC_0130

DSC_0049

3) Official Photographer : RM 1400 (2 hari)

Termasuk : Nikah, Persalinan , Malam Berinai, Majlis  Sanding, Outdoor , 2 Sticky Album , 2 Frame  gambar 8R, 2 gambar size A3, 8 keping gambar size 8R, 1 DVD (semua gambar Majlis)

Photog : Cyberphotog – kak moon , Abg Sutan, Zaimi

4) Hiasan Hantaran : RM 300

Segala bahan untuk buat gubahan hantaran tu… ikut cita rasa masing2

Location : ThankQ (NILAI 3)

5 )  Upacara Potong kek  : Rm 110 ( 3 tingkat )

Location : Kedai Kek Kak Kam ( Senawang N9)

DSC_0347

6)  Door Gift ( 1500 tetamu )

Paperbag ( Rm350 – 1500 bag)

Isi Dalam tak termasuk..lain kira

7) Hiasan BiliK pengantin

Bunga Katil ( RM 60 )

Bunga Dinding (dah termasuk dalam bajet Hiasan Hantaran )

Tak Termasuk : Cadar + Langsir + Kelambu Katil

8) Baju Nikah  + Jahit + Manik ( RM 270 )

yang ni terpulang pada uolls nak style camne..

Okay..yang ni aku kuar duit..yang len2 tu sponsor + guna duit hantaran sekali..hehe..

Lain2 Bajet :

9) Cak Lempong : RM 800

From : Sek Keb Rantau (N9)

Mmg tak nyesal kalau korang amik budak2 ni…sedap gile..sapa2 datang wedding aku ritu taw larkanDSC_0365

10) Kompang : RM 150

From : Budak Taman Lavender Heights, Senawang

11) Khemah : Rm 2500 (20x20) 8 khemah + kipas + Lampu  + scalop (each khemah)

12 ) Pelamin Luar : adeehhh ni tak pat aku nk bajet… sponsor maa…DSC_0030

 DSC_0040

13 ) Isi Goodies bag (1500 guest): Bahulu Besar (90 sen / pcs) + Kerepek (40 sen/pack)

14)  Lauk Pauk kenduri kendara : Family yang setel..aku tak taw apa2 dan tak dibenarkan campur sama sekali..

15) Barang2 hantaran : RM 1500 (ikut bajet korang lar..klu nk branded2 lebih lar kot dari ni..)

16) apa laggi ek..hmmm..nati lar aku ingatkan…hahahaha…

skang ni…klu ikut kan amount bila ko total mmg lar banyak…tapi bila korang beli sikit2..benda tu korang xnmpak sgt taw…

xde lar semak kepala sgt atau tension korang nak beli itu ini…

pikir duit cukup ke tak..tuk dok?

Contoh kata hantaran korang 10k ke kan?

10k tu bukan hanya untuk kita je taw.. boleh bahagi2 untk wat kenduri2 tu…pastu expenses kita..mak andam n segala tok nenek tu ha… tak yah terlampau stress dalam mencari duit tu…ada REZEKI ALLAH bagi..insyaAllah..

fyi, ini sekadar bajet aku kawen aritu..tapi kalu korang ade lebih ringgit apa salah nye kalau nak buat lebih dari ini.. cam aku..aku buat apa yang mampu jer..aku pk yang selepas kawen tu camne nak survive pulak..eventho, kita ada suami…tapi kita tak nak jugak selalu susahkan suami kita. Jadinya..buat apa yang korang mampu jer.. tak lebih tak kurang.. orang kata…SIKIT CUKUP BANYAK TAK MEMBAZIR.. ha…renungkan sket kata2 tu….

p/s : okay..klu aku rajin lagi aku buat tips2 untuk urusan perkahwinan nie…wahh..!! cam vagoss je kan ann ni..puihhhh!!

5 comments:

mAr@ZiEy said...

Sis

TQVM!!!!!!!!!!!!!!!!

Alhamdulillah..ade gak org wat tips camni..bagus2..mmg skg tgh pening sgt2 ni..

Kak..photographer tu agak2 camne nak contact ek..

CiK By said...

wah Ann gud info!! kena bace acap kali ini :D...n buat note..hihihi

Ann GreenStrawberry said...

mar@ziey : okayyy.....hehehhe...kalau leh guna ok lar tue..tu based kat sis nye exprience kan..hehe
leh contact kak moon terus.. http://miera301.blogspot.com/

cik by : huhu...wah siap na wt note..heheh...

Lynda said...

cantek la awak ann

cplud miera said...

salam kenal..wah, cm byk je nk pkai duit tuk kawen nih ;(

mode: dah mula stress..waaaaaaaaaaaaa