Pages

Friday, October 23, 2009

Resepi : Waffle Ann GreenStrawberry

hari tu aku kan aku ade kata aku buat 2 menu breakfast kan? tapi yang makaroni tu aku dah buat n3 n share ngn korang...now aku bagi respi buat waffle ni camne plak..

 

Bahan - Bahan :

  • 125 g Marjerin / butter
  • 60 g gula kastor (gula yang telah diblend)
  • 200 g tepung gandum (kalau cair sgt buh tepung lagi k)
  • 1 tin susu cair ideal
  • 1 sudu perisa vanila
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 4 biji telur
  • Jem yang anda suka

DSC03677

Cara - cara :

  • pukul mentega dan gula sehingga kembang
  • kmudian masukkan telur dan pukul bersama vanila pula
  • masukkan susu cair,
  • Masukkan tepung n serbuk penaik
  • apabila adunan sudah sedia..boleh lar di masukkan ke dalam acuan.
  • Tunggu smpai waffle tu masak around less 10 minit..
  • boleh sapu jam ke atasnya dan siap dihidang

DSC03678

those yang ada mesin waffle boleh pakai acuan tu..tapi kalau takde..buat lar cara kretiviti uolls lar ye...guna acuan gelang kuih yang bulat besar tu..then letak atas kuali leper..boleh jugak...ikut suka oulls lar..klu tak beli je lar...

  DSC03679

hasilnya camni lar...yang cam coklat tue..dia garing sket..sodap lar... dalam tu ade inti jem blueberry..ang peanut butter..

DSC03680

Selamat mencuba ye youlllsss

p/s : harini aku kena setelkan beberapa kerja..after solat jumaat aku adalah half day..sebab ade trip family ke kuantan.

10 comments:

♥ QaseH ♥ said...

so akk join sekali ker g kuantan,,,,

cm bst jerw,,,

Ann GreenStrawberry said...

qaseh : haah...g sekali with huby n family

CiK By said...

bagus lah ann ni..mesti suka mencuba resipi kan?? suke gak tp duk bujang ni malas yang amat tak leh dibendung :D

Ann GreenStrawberry said...

cik by : haah..ann mmg camtu..dapat respi baru mesti cuba..pastu share ngn uolss lar..

ciare (^_^)v said...

bape eh hage mesin wafle ni? hihi

lina said...

wow best bagat.....mmg kesukaan ku. nak kena buat ni

♥ QaseH ♥ said...

kuantan kat ner kak...

czkiter org phg hehehehe...nk enteprem ckit kihkihkih

Ann GreenStrawberry said...

ciare : erkk? tak taw pulak beta...sebabyna ini hadiah..heehhee

lina : yezzaa...sila2 buat..hehe

Qaseh : bukit stongkol...hehe

noor haNISAh said...

tak rosak ker acan tu nanti ann.coz itu acuan wat bakar roti kan???

Ann GreenStrawberry said...

NISa: ACUAN ROTI N WAFFLE TU LAIN LAR