Pages

Monday, August 23, 2010

Bermacam-macam jenis PARAM

Everybody’s know well about PARAM rite? uhh… tetiba nak speaking apa kes? haha.. ok semua taw kan.. skang ni mana2 ada pasar ramadhan tu  kan.. dan op kos lar bermacam2 juadah yang dijual…

tapi persoalan kat sini. adakah juadah2 yang disediakan untuk dijual tu sedap atau tidak..?  dan kebanyakan peniaga2 ini adalah seasonal sajer.. means bulan puasa ni je meniaga.. bulan lain masak kat umah sendiri.. ada jugak dari kedai2 makan yang kita taw dia mmg menjual makanan walaupun bukan bulan puasa.. betul tak?

Bagi kita pembeli lar kan.. kalau pergi ke PARAM tu.. haruslah rambang mata.. pelbagai juadah yang ada.. sampai kompius ditengah lautan manusia tu nak pk beli apa… tapi bila kita dah beli tu.. kadang2 nampak cam sedap je.. menarik untuk dibeli.. tapi sampai rumah.. rasanya.. euwww!! hampeh.. hampeh.. hampeh..

ok.. kat sini bukan lar nak perkecilkan peniaga2 tersebut,, tapi boleh tak kau buat makanan kau tu jadi sedap.. tekak orang puasa ni lain sikit.. ye.. semua orang taw.. yang tukang masak tu pun puasa juga.. tapi jika penjual tersbut adalah seasonal ramdhan je.. adakah makanan itu sedap.. lain lar.. peniaga2 yang dah biasa niaga tu.. kalau dia tak rasa makanan tu pun dia dah boleh agak ramuan tersebut… am i rite?

ada setengah peniaga tu.. tak kisah pun if makanan yang jual tu dah basi bila sampai kat pembeli.. owh! frustated bukan.. dah penat2 puasa sekali beli basi pulak.. tah lar.. contoh : hari ni baru belajar buat nasi ayam.. esok dah bukak kedai meniaga.. wah hebat.. jadi hasilnya??? fikir sendiri…

tapi jangan risau.. ada yang betul2 sedap… serius sampai naek stone makan makanan tersebut.. best jugak kan.. sedap2.. yang tak sedap satu hal jugak…

setakat ni aku belum lagi terjah PARAM kat area umah aku ni.. hari tu sekali je lar.. tu pun param semenyih.. alkisah nak makan popiah basah tu.. mmg betul cari popiah je.. dah dapat terus balik..sebabnya.. aku malas nak sesak.. selalunya balik kerja 4.30 tu terus ke dapur tolong mama masak… yang rajin g pun.. Angah je.. sebab dia petang2 memang suka merayau.. haha.. tapi bagus jugak.. just kirim je apa nak… buat listing nak makan apa.. suh dia beli je..mudah bukan?

naseb dapat adik yang gitu.. tapi setakat ni apa yang dia beli.. belum pernah lagi menghampakan weouls lar.. semua rasa sedap n boleh dimakan…hehehe.. nak puas hati lagi buat sendiri.. self cooking ni best jugak.. hehe..ada setengah orang tak sempat nk masak beli je lar..

panjang pulak bebel pasal param ni.. hehe.. hmm.. rasa nak buat kuih raya lar.. nati cek barang ada ke tak? kalau ada.. jalan je..hehee

p/s : baby kicking ibu smpai bergoyang2 perut ni.. huhu.. sweetttttt…. guess what gender beliau??? huhuuh

4 comments:

ciare (^_^)v said...

i teka BOY :')

cpt laaa reveal....hihi

Ann GreenStrawberry said...

ciare : hihih... akan di reveal.. tapi tak taw bila.. haha.. eh nati scan jugek taw.. hehe.. ann xbuat 3d pun.. biasa2 je.. tapi doc tunjuk jelas..

[z@ck] said...

first time dengar PARAM macam perkataan untuk curse people..maybe sebab param bunyi macam haram..hahaha

Ann GreenStrawberry said...

z@ck : hehhee.. haram untuk yang tak sedap.. muahhaha.. gile keji...