Pages

Friday, June 21, 2013

pengalaman bersalin - ILHAM JIBRAEL

ok lah almost 22 days pantang baru nak update citer pasal pengalaman bersalin pula. mesti lah nk abadi kan kenangan bersalin kan.. hehe so let start the story..

28 mei 2013 
petang tu ada appointment ngn doc n cek jalan.. maka g lah jumpa doc.. cek bukaan baru bukak 3cm.. doc suh blik n g jalan2 dulu katanya.. haha baiklah doc.. maka mlm tu aku pun berjalan kat jusco dgn hrapan bukak lah beberapa cm lagi.. cek contraction pun xhado lagi.. apatah lagi tanda2 kan.. uihh susah taw bila takde tanda ni... doc pun decide esoknya induce..

29 mei 2013
pagi kul 10 lebih aku pun serah diri.. check in ward terus menyalin uniform spital.. hospital bersalin sukhilmi ni senang.. kebtulan time ni ak je lah patient yg hado.. terus masuk labor buat ctg n masuk pitosin.. pheww contraction ada skit tapi xkuat sgt..

uat VE baru bukak 4cm.. phewww.. lambat eh.. maka borak2 lah ngn bidan n nurse disana.. haha.. main hp je lah time tu sbb xnak merasa nerbes sgtkan..


bila dah ada contraction doc stop pitosin nak bg contraction dtg natural lagi tapi xde maknanya.. sampai sudah contraction ak hilang gitu. so esoknya plak..
camwhore je lah kejap.. huhu

30 mei 2013
pgi tu masuk ubat balik.. contraction kuat menggila.. sampai petang pun sampai 100% dah contraction cek jalan masih stuck kat 4-5cm gak. dinding servik tebal lagi. doc tanya gesa nk terberakntu ada x? hoii jawapan aku mmg takde lah doc.. tp contraction menggila. aku plak boleh gelak bagai menyembang dgn doc nurse n family members. dorang pun pelik apesal aku boleh gelak time sakit tu.. doc lg lah pelik. sbb dia kata ni lah patient dia yg paling yg cool n selamber je. xpenah ada lg patient dia nk contraction menggila boleh selamber gelak bagai.. ok fine doc.. saya pun heran.  huhuhu

last kul 4.30 ptg cek ve lg.. still xbukak.. jantung bby masih ok. tapi disbbkan 2 hari jln xbukak. kepala bby pun senget skit.. xbetul masuk kat laluan.. dgn xde tanda sakit n show pun skit.. maka decide operate petang tu jugak. 

ok pasrah. masa nak decide operate ni aku dah gelabah. nk ke tak? hubby pandang aku.. aku pandang hubby doc pandang kami.. eh.. last decide je. sign je borang then siap2 utk masuk OT.. 
ak paksa hubby masuk OT gak walaupun aku tau dia takut darah.. but have too.. pengalaman mmg lah.. tp ak skit pun mcm xde perasaan ok. dah siap nk ke OT pun rasa cam eh betul ke? nurse semua siap2 kan aku.. pakaikan baju, masuk tiub bagai.. then bermula lah tolak ke OT.. 

masuk je OT.. ya ampun dgn sejuk.. pastu almost 10 org dlm tu tgh ready dah.. termasuk 2 doc.. 1st time operate k. dalam kepala.. mcm2 dah pk.. pastu kiri kanan nurse masuk drip n cek tekanan darah. hubby doc belah kanan aku.. doc pakar bius mula main peranan.. bius kat belakang n bila baring.. darinparas dada ke kaki mmg xberasa lansung.. ok.. now dah merasa how org lumpuh tu.. ko tak terdaya nk angkat kaki. walaupun nk gerak jari kaki. pengalaman sungguh.

bila dah ready. doc sukhilmi ckp.. "ok ain.. doc nk mula ye".. aku ok aje.. haha.. mmg tak berasa lah masa doc belah tu.. tapi rasa time dia sedut2 kat perut tu.. haiih.. kulit tu berasa lah.. siap boleh menyembang dengan doc..

hubby kat sebelah siap borak ngn aku.. hahha.. gelak lah apa.. hoii gila betul.. semua ni nk bg hilang nerves.. tak lama pastu dgr baby nangis..ak nampak skit je bila nurse bawak baby tu bersihkan.. kemain suara dia menangis.. kuat taw.. huhu.. dah bersih2 baby.. nurse tunjuk ni baby apa.. ok its a boy.. hubby pun g lah ikut nurse nak azankan..

time ni perut sedang dijahit.. ok dgr doc sembang2 dgn. assistant pasal kilauan emas lagi.. hamboihh doc.. hihihi

rupanya mmg besar baby ni.. unexpected 3.5kg. sbb scan baru 3.0kg je..2w before lah. to doc ckp mmg kedudukan dia dalam tu senget. tu pasal bukaan tak habis.. ok lah.. apa pun setel sudah..

baby kuar 6.17pm.. aku kuar OT maghrib. sempat lah tgk teduhan kasih. eh? hahah.. operate ni mmglah.. dah lah tak boleh makan.. kena tunggu kentut dulu. tu pun xbole makan lagi kena minum air masak or milo je. bygkan ak mkn last 30/5 tghari tu pun mkn roti skit n air masak.. ak dpt mkn 31/5 tghari.. pehhh.. mendidih perut. nsib xgastrik.

mlm 1st terbaring jelah. selagi ubat bius xabis selagi tu lah tak berasa. aku dapat gerak kaki dlm kul 1 pagi mlm tu. esok pagi dlm kul 10 baru doc dtg suh cabut tiub n gerak lebih skit. nak bangkit tu ya allah.. seksa tapi kena gagah gak supaya kuat n cepat recover. 

alhamdulillah.. 1 Jun baru discaj.. pheww.. pengalaman yg lain dan menarik. amacam panjangkan.. 

selamat membaca. nasib ilham tgh tidur ni.. tu pun 2x benti aku buat entry.. malas nk pecah entry..

akan dtg aku cover pasal hospital bersalin ni plak k..



4 comments:

atty's said...

Tahniah ain..comey nya ilham jibrael.

Maria Rajab said...

comel baby

nor said...

Berape cos operate

Ann GreenStrawberry said...

nor : cost bersalin operate RM 4915.00 kalau normal Rm1500 camtu