Pages

Tuesday, September 3, 2013

kepala baby kering dan berkuping

Salam September.. weee suka bulan ni sbb birthday kita.. huhuhu eh xde kena mengena dgn entri ni k..

aku nk share pasal kulit bermasalah macam ilham ni.. ak notice after raya tu hari kepala ilham ni duk cam berhabuk kelemumur tu. then tgk merah2.. decide botakkan aje dia..

bila dah botak baru detect apa masalah. kulit kepala kering and gatal sbb dia asek tergaru2 kepala sampai tobek rambut. bila dah botak, makin kering sampai berkuping macam gambar bawah ni..
terukkan...? rasa geram nk kopek2 je. tapi aku taw mesti pesih punya.. sbb bila kupinh yg besar tu tercabut dia mcam berair skit kawasan tu. kalau kita dah pedih tu mesti si ilham ni pun sama...

so aku decide g paed.. doc paed kata normal baby ada yang kulit alergik. katanya if baby breastfeed, anak kulit sensitif kesan dari pemakanan si ibu. eh masa tu ak belum mkn seafood lg. so apa benda yg ak mkn sampai jadi gini. assume jelah mmg kulit dia senstif. dan doc ada bg a fews ubat.
dah licin n baik kan? alhamdulillah ubat2 yang dibekalkan nampak kesan..
antara ubat yang doc bg adalah CETAPHIL CLEANSER, DECOZOL,EZERRA.. tapi Decozol tu mcm tak berkesan lah plak.. pakai seminggu kering tu ok tp ada skit kesat kulit tu.. so aku decide pi farmasi bawak ilham sekali tanya ubat yg paling berkesan utk dia..

then diorang suggest LYCORT-N .. krim ni ada antibiotik dan berkesan untuk baby yg ada ezema jugak.. y not try right? dan Alhamdulillah aku apply kt ilham berkesan jugak..

CETAPHIL CLEANSER - Mandian utk baby. 
EZERRA - Losyen badan
LYCORT - Krim untuk sapu tempat kering

cara pakai : 
1) mandi baby pakai CETAPHIL CLEANSER - basah skit je badan baby tu then apply kat badan dan bilas

2) lap baby dan apply EZERRA sebagai losyen pelembap

3) Sapu krim LYCORT di bahagian kering2.. 

pakai dan amal pagi petang lepas mandi. insyaAllh dalam 4-5 hari nampak kesan.

kalau ada anak2 korang same kes macam ilham boleh lah cuba. tapi kalau xok gak kena lah bawak g paed jugak. 

info ni nak share je dgn uols.. kita mencuba k.

best of luck,

-ann mikael-
#ibuilhamfahim

3 comments:

Mrs. Engineer said...

Anak sy ade eczema.sy pakaikan baranfan brand MooGoo...which is xde steroid...

Ann GreenStrawberry said...

MRS. ENGINEER : Ok tak pakai MooGoo tu? tq for sharing

Anonymous said...

Decozol tu untuk kulat kt mulut kan?itu sebab tak berkesan kot.