Pages

Wednesday, January 25, 2012

Kota Kinabalu : Day 3

 Day 3 : Kinabalu Park
Bermula lar episod ke Dari Kota Kinabalu ke Kinabalu Park..
Pagi2 dah kuar... amik jalan ke LIKAS/PENAMPANG?KUNDASANG..
senang2 je.. pagi GPS pun boleh... takpun.. ko follow je lar ada van persiaran nak menuju ke jalan tu..
konfem sampai gak ke Kinabalu park..

IMG_7239 
View Gunung Kinabalu dari jalan penampang tu.. jalan macam nak ke cameron highland.. tapi besar sikit... banyak lekuk2.. tapi tak pening lar kira ok lar.. dalam 80++ km juga lah.. take about 1 1/2 hour.. sebab jalan camtu kan.. 
IMG_7254 Sebelum sampai ke Kinabalu Park.. akan nampak pit stop ni dulu.. ada menara tinggi camtu.. pastu ada jual buah2an...benti jap regang2 otot.. hih
IMG_7259 
kat sini jugak.. ada kedai jual2 brg2 kraf.. murah juga lah.. aku ada beli sikit2 je.. tu pun FM n ketip kuku Sabahan... huahuahuaha... 
 Mari meneruskan perjalanan..
IMG_7262  nampak view cantik.. kasi stop dulu.. view mmg tiptop.. sampai ko rasa OMG... nak duk sini je lah.. muahhaha..amik gambar dulu ye...

Later on.. akan nampak simpang ke Kinabalu Park... ok.. kita masuk dan bayar RM 3 per person.. ada 6 orang x rm 3 ye.. hih

dan semestinya kena drive sampai ke timpohon gate.. if not rugi sangat2.. mmg rasa cam eh betul ke jalan ni..tapi mmg betul pun ikut je lah.. sampai jumpa Timpohon View.. ok kasi stop situ dulu..
IMG_7282 
Kat sini view lagi cantik.. angin mmg sejuk lar kan.. dan bertiup kencang jugak lah...kalau kurus sangat melayang dah kot.. sbb kita pun dah nak sampai di Kaki gunung.. so gunung pun dalam 4000++ meter above sea level ye... syiok nye...  IMG_7312 
dah puas pose sana sini... siap bukak bekal lagi kat timpohon view tu k.. hahaha.. almaklum.. condo leh masak,.. mari bawak bekal.. jimat... jadi mari start keta dah terus naik atas sikit.. sampai ke Timpohon gate... gate ni lar tempat permulaan mendaki..  
IMG_7313 

Fahim pun nak posing jugak... hai sibuk je.. jalan pun tak betul lagi...


Mama n adeq simpan kaki kat atas,.. hmm ada sebab2nye...


IMG_7338 
aku dan fahim duk kat lantai.. hehe.. masuk je pintu gerbang selamat mendaki ni.. boleh terus je menuju ke gate mula daki.. kat atas tu ada tempat santai.. tengok secara dekat gunung kinabalu ni.. yup.. best ok..
  IMG_7342  kat atas ni jugak banyak binantang ni.. tupai.. sangat jinak.. bagi makan kacang.. dan sebab tu mama n adeQ duk simpan kaki.. takut kat tupai ni.. fahim selamber je dia kasi makan kat tupai ni.. huhuIMG_7346 
ekceli nak amik gambar gunung tu. tapi di sebabkan kabus n awan agak tebal.. tak pat lar..tapi sempat lar tengok...
dah chil2. sambung perjalanan ke Keningau.. apa kes aku keningau.. sebab ada sedara duk kat sana.. mari lah kita singgah umah sedara..
tapi sebelum tu Kundasang dulu ye... tak singgah pun sebab hujan...

view area Kundasang.. nice.. 



IMG_7362dengan bantuan GPS henfon je kami boleh ke keningau....
sebelum sampai keningau.. kena lar lalu.. Kundasang - Ranau - Tambunan - Keningau...
smpai umah sedara lepak2 minum petang.. 
then gerak balik ke KK semula...

perghh!! bestnye dapat g semua tempat tu...
btw those yang nk g poring hot spring... tak jauh dari Kinabalu park tadi. 40 minit je lagi..
aku tak singgah sebab kejar masa nak ke keningau...

end Day 3

1 comment:

dhiera said...

gunung tu cepat dilitupi kabus. pukul 8lebih macam tu dah start ada kabus2~

kite pegi poring jugak! best..