Pages

Monday, April 6, 2009

Bluberry Cake

Guest what everybody?? Im come back with resepi again….tadi citer pasal spegetti n grilled potato kan? Now aku wat n3 pasal kek plak..kan aku dh ckp aku ni rajin sabtu lepas..abis mcm2 menu aku nak wat….oleh sebb malam tu maklong jiboi kenduri…aku wat lar kek..atleast ada buah tangan sket lar kan… lagi pun tekak ni (see..salahkan tekak lagi..) teringin plak nk makan kek…huhuh..asik tengok Rai nyer kek je kan..mana leh tahan…hehehhehe…

Okay2….now we start dgn resepi kek nie..but b4 that…aku xtaw nak namakan kek ni..men hentam jer nama kek ni..huhuhu…ikut soookkaaa…!!!!

 

Bluberry Cake

Bahan2 :

250g Butter / Majerin

2 Cawan gula

3 Cawan tepung gandum

6 biji telur

1 sudu kecil perisa vanilla

1 sudu kecil baking powder

Bluberry Jem

Coklat rice / kelapa kering

 

Cara2:

  1. Pukul Butter/majerin n gula sehingga hancur..masukkan telur..pukul hingga kembang(jgn lama sgt..nt xjadi plak),masukkan tepung,perisa vanilla..last..baking powder
  2. Panaskan oven. Bakar selama 45 minit pada suhu 180 darjah
  3. setelah masak..belah kek tersebut kepada 2 bahagian.sapu jem ditgh2 kek..ratakan..letakkan lapisan kedua..atas kek sekali,letak lagi jem tu..dn taburkan coklat rice/kelapa kering.
  4. Kalau tak suka bluberry,leh tukar jem yg lain..strawberry pun sedap..

Nape kek ni takde rupa n buruks..tapi sedap gilos klu makan panas2..seyes weh….klu buh kelapa kering tue nice lagi lar..nmpak lar cam sonata musim salju sket..ceaaaahhh..nk cuba..leh cuba..klu xnak xper…huhuhu…ni soookkaaa..sookkaa…okay…!!!

p/s: Rai…ann nye kek tak secantik kek Rai…nt nak kek cantik dari Rai..huhuhu….

3 comments:

Raihanna said...

interesting nie ann... layer tu ngan jem.. rai macam nak mencuba la... leh ke.. hehe... ok lah cake ann nie.. nampak gebu + kiut! yang penting mesti rasa die sedap kan??? cayala~

lya said...

gebu2

Ann GreenStrawberry said...

Rai : alar..ann tak cam rai..master wat kek...simple2 je nie...klu Rai nk pelbagaikan toping tu pun boley...pastu wat byk2 layer..lagi sedap..hhehehe


lya: gebu?? sapa gebu? hehhe