Pages

Tuesday, April 7, 2009

sepetang menyiang ikan

petang sabtu..after asar tue..terus g kolam ikan aka kebun...utk xtvt mengeringkan kan kolam ikan + siang ikan sekali.ni utk kenduri ahad..menunya ikan keli..jadi haruslah amik ikan utk 150 org makan....hehehe....
meh aku citer sket pasal kolam ikan n kebun ni...kat sini ada dlm 5 kolam ikan..ikan yg papa ternak..ikan semilang(keli),ikan talapia n ikan patin..ada gak ikan liko tapi tak byk dah besar pun ikan tue..biar je dlm kolam tue..so,ikan2 ni bukan utk jual..jus utk makan2 family,klu ada kenduri ke or terasa nak makan ikan tu amik kat kolam jer...tapi k beli anak2 ikan tuk wat benih tue..topup sket2 adek badek papa lar...tapi mmg syiok..cuz pancing2 terus dapat ikan..xyah nak tgu berjanggut n dapat ikan tue...hehehehe....

ni kolam ikan talapia..stil kecik..besar2 tapak tangan jer..tapi bila dah besar tu..palaing sedap klu masak stim...waaallllaaahhh aku kasi...!!!!! ikan2 ni sumer tak berbau..sbb pakai air bukit..kira air cycling gak lar...

punca air tu dari tebing tengah2 tu...kat situ tempat tadahan n laluan air ke kolam ikan tu lar...
air bukit tu jugak boley minum...air ni dah disahkan oleh pengkaji mineral mmg leh minum...air ni klu minum tak macam air yg kita duk jerang tue..rase dia manis sket..tak payau pun..tapi mmg layan...umah aku mmg minum air nie...jarang masak air wat air...atleast kat umah kena ada  tong utk air bukit ni..klu abis,g lar refill kat kebun..not only family members yg amik air nie..kadang2,org2 awam tu ade gak duk amik air nie...sbb dkt ngn jalan...
ni kolam ikan semilang(keli)..org n9 pgl ikan keli ni..ikan semilang...yee...saya taw ada yg geli nk makan ikan ni..sebb ikan ni ade misai...tapi uolls tak taw betapa sedap nya okaayyy..!!! ni mak pak sedara aku duk tangguk ikan2 tue...utk disiang....

hasil tanggukan ada lar 2 besen besar..ha..byk weh...tapi bila dah siang..alahai asal nmpak sket....ceaaa....
Gigih weh aku ni duk nyiang ikan..dah lar ikan tu lompat2 xmo diam..dah buang isi perut pun duk lompat2 lagi...panjng tul nyawa dia....
aku duk pegang kepala ikan tue kuat2..licin taw...makteh pun gigih gak...mama pun sekali...mase ni mercik2 darah kena muka,tudung.kotor weh baju...hehehe..apadahal jah...
Dlm byk2 ikan aku siang tue...ada sekor ni..cam cacat sket..kat badan cam nak jadi ekor lagi...silap tumbuh...ni lah ciptaan Allah....ni mak teh yg jumpa...pastu aku cepat2 snap..rugi ni sbb pasni nak kena masuk perut....


aku kasi uolls tgkvideo nyiang ikan nie...aku tak lar expert sgt nyiang2 ni..agak lambat sket...tapi boleh lar..kata amatur utk kawin..hehhe..harus lah kena blajar..omak mentuo den suko ikan ni...bkn omak mentuo yo..omak den pun samo..(pssssttt!!! mak mertua daku baca blog ni...n3 harus lar sopan..hehhehe..eh?? eh?? tak2...ni lah daku sebenarnya...sayang2 dua2 omak den ni..mmmwaahh!!)

selesai nyiang..kena basuh plak..siap berkunyit sekali...pastu terus pasing kat abg sepupu aku suh bawak balik jiboi..esok dia kenduri cukur jmbul anak dia...semua selesai dlm ku 6.30....tapi best wookk nyiang nie...ada stengah org tak suka siang2 ikan ni..sbb geli n hanyir..tapi aku tak..me lykkee...hehheehe...senang lar klu dh selalu buat..practice make perfect taw...

p/s: bila lar sesi nyiang ikan ni lagi..terbaaikk wokkkk..!!!

6 comments:

Lynda said...

nak pergi kolam ni bleh?bestnya

Ann GreenStrawberry said...

boleh jer..huhu

elmesara said...

ak dah p kolam ni..hihi
weh ain, hebat seh ko siang ikan keli ni..ak pgg pun x sgp..huhu.. dah la emy suka mkn. tp klo die nk mkn ak suh mkn kt kdai je la sbb org umah die x ckp power lg nk pgg ikan tu..hahaha..pape pun... slmt belajar yer cik ain!!! hihi

Ann GreenStrawberry said...

hahaahaha....
weh..bek ko menuntu ilmu dgn aku camne nak siang ikan nie...senang nak bagi laki ko makan...huhuhuhu..

fazrin2211 said...

bestnye kalau ade kolam camni....huwaawawawa

Ann GreenStrawberry said...

fazrin2211: mmg best wokkk!!!