Pages

Thursday, April 23, 2009

Muzium Cheng Ho + Naza Hotel (CTRE trip)

sambung citer pasal aku g CTRE ni...aku smpai Bandar Hilir around 10.00 am camtu..bus drop we uols kat rumah merah..which is kat bangunan stadhuys tue..alar kat beca2 tue kan..ish..!! xkan korang tak penah gi melaka kot...purak2 pulak..xbeekk taw.. hehehhe...

rata2 TG yg g nie..aku tak bape kenal sgt..so cam sesi kenal2 lar dlm bas tu kan..jadi sume dah jadi frenzz..hikksss!! aku antara yg termuda lar...ceaaa!!! pasan ko muda lar kan...puiihh!!! Badge no. pun dah 8776...yg lain2...sebelum dari aku...adeehhh!!..segan seh...knowlege deme lg bagus tuh...... dah2 back on track plzzzz......

aku standing beside kak zan..dia pun senior gak tue..aku duk burak2 pasal apa tah mase ni..acikk lupo lar..hahahhaha....mase ni we olss jln kaki seberang ke muzium laksaman cheng ho..
ni dia muzium tue..klu korang pasan korang cross jer bridge yg kat round board tu..terus belok ke kiri,,makannya kamu aka ketua ngn muzium ni on your left side...we ols g sini cuz ade briefing pasal muzium nie..macam2 lar info yg best kat sini...
dlm sesi class ni a part of our CTRE...u hv to listen to this class baru leh dapt CTRE tue...klu idok..kim salam..lalalal...insructor was Mr.Desmond yg kiri tue..n organizer Ms Charlote yg kiri tue...2 2 org kuat..Mr.Desmon org byk pengalaman...xbosan pung dgr citer pasal Melaka nie..interesting lagi ada...

agak lama gak dlm class nie...kul 1 baru abis..pastu tak abis lagi..cuz ade part sesi visit whole muzium plak..adeehh!! peroot dah lapaw..gilak ni macam..tahan sajork...
this person is in house guide of the museum..aku lupa plak nama dia..ngeh3x...dia lar org yg bertanggjwp bg info satu muzium nie...macam2 lar weh...laksaman Cheng Ho ni kan Muslim..cerita lar asal usul beliau camner..masa zaman kesultanan melayu melaka...bla...bla..bla....(im sigh...!!)
ni a part of dalm muzium tu lar...mase replica patung paramesara berbincang bersama raja china..so laksamana cheng ho tu yg pakai baju purple tu..hmm...patung ni cm betul jer weh..ngeriiii!!!! hahaha...dari sini lar bermula nya kedatangan cina ke Melaka...sbb tu lar wujud hang lipo lar..hang apa tah lagi..hang tuu sekalikk...hahahhhaha...ngok ngek tol ko ni ann...

ni plak perigi cheng ho..dlm muzium ni byk benar perigi...perigi ni mmg perigi betul masa zaman kedatangn cheng ho...stil ader air dlm ni..seram gak...klu tetiba terjatuh ke apa..aku selalu pk bukan n forward..gila kan...hahahaha..actually..byk sagt benda2 yg aku nk share dlm muzium nie..tapi x terabih plak kang...klu nk taw lebih lagi..leh g sendiri ke muzium ni..interesting sgt...sape yg minat pasal sejarah..buleh ar ke sini..masuk muzium ni rm 10 Adult rm5 Child..tak pun uolls leh beli buku pasal cheng ho nie...best gak taw....

abis visit muzium tu around kul 1.45 gitu...pastu we ols laju2 g lunch..yelar..powot dah shuffle kan...ahahhaha...aku, kak sha,kak zan n kak rose g lunch kat area depan balai polis tu...hmm..makan nasik campur ler..hheehe..lepak lepaking kat sana..aku lupa nak snap time lepak2 ni...cuz malas n segan2 sket...hehhhe..yelar..akak2 tu plak dah 45++ jadi aku harus lar jadi segan n macho...!! waakakkak..hangguk ko...jadi sopan ok..hikksss....
we suppose to assemble at in front of red house by 3.30 kan..sbb tgu bas kat situ..sudahnya..kul kat kul 4 bus baru tiba..mana taknya..bas tu nk uturn kat area melaka tu dah lar sket nya jauh..sabor jer lar..panjang leher nk jengok bas...hahah... naek bas..terus transfer to Naza Hotel..cuz we ols nye bilik dah siap kat sana...
smpai kat Naza Hotel kul 4.15 camtu lar...pastu sesi agih2 bilik by Ms.Shikin..yg duduk pakai baj batik dgn rambut mak bidan tu kan..dia lah coodinator CTRE ni..gigh weh dia ni..hahhaha..she's look like chinese..mmg pong cuz dia punya omak cino...lalaaa...aku dapat sebilik ng kak sha,kak zan, n kak rose..ceaa..akak taw aku pgil deme ni..padahal dah cam mak aku dah...deme dah ade cucu dah pung..hihihi....

bilik ni pun just for refreshing n rehat sajork..cuz we ols tak tido situ pun malam tue..kena tido kat muzium kapal..ada paham...hehhehe..dah masuk bilik..aku ajak kak rose g the store sebelah hotel nie cuz nak cara stoking utk malam kang..cuz kan muzium tu sejukk..harus lar ada backup..hehehhe...

oppss!! xsedar..dah byk perenggan aku mencarut2 kat sini..tgu next n3 plak..kang panjang sgt korang bebel kat aku...to be continue k...

p/s: pic2 ni kredit from Chris..one of our photographer...best wook angle2 dia..geram tul gue tak bawak camera besor gabak tuh...klu tak muntah korang tgk hasil kerja aku..hehehhe...

6 comments:

ciare (^_^)v said...

serius ke ann pemandu pelancong ni?means kalo ciare nk dptkan pakej pelancongan bleh dptkan dr ann x? =)

ehh kite mmg xjemput lg blogger..awal lg laaa...lg 6 mggu..ingt masuk bln 5 baru nk start jemput..kalo jemput awal2 nti basi pulak =P

Ann GreenStrawberry said...

iye..ciare..ceyes nieh? hehehe..nk pakej2 best utk honeymoon ann leh bg gak..llalala...

hmmm..wajib jemput...dtg je tak?? tgu sajork k..

Lynda said...

bestnya ann..nak join juga jd pemandu pelancong bleh?hehehe

Ann GreenStrawberry said...

Lynda: join jgn tak join taw..

ciare (^_^)v said...

wahh bestnya...cite lah sikit pakej2 yg ada :)

ehh ann da bg address ke? kalo dah tggu jer kad k..kalo blom bg, meh bak sini address =D

Ann GreenStrawberry said...

ciare : oh kay...nt ann citer..hmm..alamat blum kasik..nati kita kasik k...