Pages

Friday, April 24, 2009

Stadhuys Museum (CTRE trip)

Weh Ann ko ni tak abis2 ke lagi n3 pasal melaka nie...?? naek muak kitorang..erkk?? yeke korang...alar sory lar..ate n3 pasal ni byk naw..jadi aku post je lar..janji anda n3 kan....n3 week utk ni..bes2 jer..bz seperti biasa di tempat kerja.... kan aku kata n3 pasal ni n nk abis da pun...last n3 pasal melaka nie k...aku tamatkan secepatnya...hahahhaha...

after we oulls balik from Museum Flor De La Mar tu kan...kan balik2 terus breakfast...mandi2..rileks jap..packing2 barang nk check out..by 10 am we ouls check out..n terus ke Rumah merah iaitu Stadthuys Museum...alar bangunan merah yg korang nmpak tu lar..hmm....ye aku ke tempat tersebut..satu2 nya bangunan yg tertua di Malaysia nie...dah 600 tahun dah bangunan ni taw..macam2 khazanah ado...

klu aku nk citer pasal museum ni mmg  byk...nati korang komplen lagi kang aku nye n3 panjang2..hmmm..layan gambo jer lar....
entrance..masuk rm10 Adult Rm5 Child..tak silap aku...satu tiket ni leh masuk  museum...so tak yah beli byk kali..just show off je tiket tu kat counter...
Welcome to Mistik Museum..warrgghhH!!! byk patung wokk dlm nie...camner klu buat program sleepover kat sini...tak ke nayooo jerr..dah lar hospital n penjara lama kat sini...aiyoooo!!!!  mintak nyawa..tulun..tulun...!!
cam biasa..mr.shaukani will bring us to take tour in the museum....ni pes time aku masuk...best gak...byk naw patung2...cam2 rupa ada..ish...korang masuk sendiri lar..baru taw....pic atas nie...yg shaukani tunjuk tu adalah sistem pemparitan zaman pemerintahan dutch..so parit ni cam longkang lar..air semua ngalirke sungai melaka...hmm..agak unik wokk..!! kat bawah bagunan tu merata ada sistem nie...tapi xkan plk nak gali semula kan...
ni plak..tempayan..penemuan terbaru dari arkeologi..masuk paper lagik..baru tahun lepas jumpa...tempayan ni ada 4..tapi yg satu dah pecah...korang taw apa isi tempayan nie...dorang isi abu mayat or mayat tak silap aku..ade lar jugak serpihan tulang2....adeeehh!! serammmm....patutlar xbagi tido dlm museum ni..hhmmm..rata2 bangunan ni 80% mmg original...cuma PERZIM repair sket2...
few view of stadthuys museum...ni kawasan tengah2...
model fortelezza..aka kota afamosa...nmpak tak stadhuys tu wana putihkan?? okay..napa jadi merah...pada asalnya mmg puth..tapi org british g kikis2 tgk warna indigo..makanya dorang pun color ngn warna merah gitu...
after that we proceed to Democracy museum..dalm ni pengenalan pasal sistem kerajaan malaysia...political dan sbagainya....kat sini gak penyampaian sijil...we oulls abis dalam kul 12.00 gitu...

dan...

akhirnya....
aku dapat 3 CTRE..yeeehaaaa!!! soookaa..soookaa!! boleh renew lesen dahh..lalalalla...lengkap lar trip aku kali nie...

g lunch lepas tue...kul 1.30 kumpul kat Mcd dataran pahlawan...naek bas terus chow balik kl....we olss sume naek je bas sume pengsan..hahahah...letih woookk!!! tapi aku tak lar direct turun kan kl..aku suh driver drop kat RnR Upm...ada lar 3 org turun sama ngn aku...Mr.Shyir pun pickup aku kat sinun...dalm kul 3 lebih smpai masa tue...Mr.Shyir terus ajak singgah umah umi..mase tu muka aku mmg letih giler..susah nk senyum....tapi harus lar ada lakonan...heheh..buat2 ceria dihadapan mertua..kul 6 chow..mr.shyir antor balik umah...
This picture was taken by Ms.Chris...malam sebelum gerak ke river cruise.dia punya shoot angle best2 gak lar...hiksss!! i lykeee...

malam tu tido tak hengat...ingat sok nak cuti tapi tgh hari bos kol suh g opis gak..ade kerja urgent..!! nan ado aku nak senang lenang bila musim bz giler nie...

maka..dengan ini aku tamatkan lar citer pasal CTRE trip Melaka nie....ehehehe...skang uolls dah taw kan apa kerja part time aku...??? hehehe..

p/s: apa? korang nak suh aku citer pasal melaka lagi...okay..okay..g kumpul dlm 20 pax..jum wat trip camni..syokkk wookk!!....

2 comments:

ciare (^_^)v said...

Ann..YM sini mcm da xbleh masok pulak..kompom kena blog..xpe ann letak aja address dekat comment entri..dont worry kite xpublish ur address punya lah...:) address kan PnC =P

Ann GreenStrawberry said...

wokeh2...tQ mQiew...