Pages

Thursday, April 16, 2009

stress + syukur


kan lately aku bz jer kan..manjang lambat update blog lar...pastu n3 tak banyak...ye..aku mmg bz this previous week till now...(ceaa..ann..padahal ko ade je dok ngadap blog..) alar..ade tu ade lar jugak...ade mase..aku curik2 je baca blog korang..jadi mase aku wat n3 malam...harap ngerti dong..hehehe...

disebabkan kerja yg banyak...aku pun menjadi agak stress dan tension...terkeja2 aku dibuatnya..dah buleh kurus dah nie..(tapi tak jugak nokk...)..okay..seperti sedia maklum..aku kan kerja ngn travel agency..dah lar aku bahagian tour n umrah deparment..jadi dah sah2 bz..cuz org sibuk nk g umrah bln 5 n 6 ni kan...lagi2 time cuti sekolah..adalah amat seksa..cuz bukan sket2 jemaah aku nk handle..beratus k...poning acikkk!!!

apa yg aku agak stress ??????

1. flight booking pending : Oleh sbb aku handle byk jemaah n group..maka dgn itu aku kena lar cari flight utk group2 nie..setiap group ada ketua jemaah...so based kat ketua jemaah dia nk naek fight apa n date bila..rata2 sume amik cuti sekolah bulan 5 ni..korang taw x betapa susah nya nak cari flight ke JED(Jeddah) time cuti sekolah..masalahnya bukan travel aku jer yg booking utk seat tue..byk travel lain booking gak... 

Flight booking pending tu lar yg aku marah n stress gak..aku dah booking ngn SV(saudi) 50 seat dari bulan 1 untuk date cuti sekolah....tapi smpai skang status tu pending smpai skang..klu nk gak naek saudi..ada..tapi flight charted dan harga tiketnya rm 4700??? what?? sapa nk g klu pakej mahal sgt kan...selalu aku wat rm 6090..ni yg termurah..all in..tiket,mkn,hotel,transport,khidmat dll..aku mls nk citer rege umrah kat cni...kng berjela nk baca...

2. kena carik flight lain : SV tu kan pending..makanya aku cari flight lain..Gulf Air, Emirate, Brunei,Kuwait,Qatar,Pakistan, and ade beberapa flight yg connect ke Jeddah...semua nya fully booked..aku tak faham kenapa..?? maybe sbb cuti sekolahh. atau faktor kekurangan flight kah? ekonomi? atau ada or dalam men duit undertable??? ish..faham aku...aku jadi bengong..duk talipon sna sini nk cari flight.... 

naek pecah weh otak pikir...? ko byg kan..aku dah diberi amanah n kepercayaan dari jemaah utk full fill kan permintaan dorang..xkan senang2 aku nak ckp..."pakcik/makcik..saya xdapat nak cari flight..sbb kekurangan kapal terbang...cuba lar tahun depan nk g.." weh...klu aku ckp camtu betapa keciknya hati org tua tu..last2 buruk nma company ni kan...secara bertggjwp aku gigih gak utk bg jemaah nk g umrah nie..bukan apa..kitagak dpat pahala kan..wlpun hanya mnguruskan jer..tul tak?

3. Yg dah beres : ada satu group ni..dah beres..40 seat nak pakistan Airlines...tinggal wat payment n nak wat visa..tgh kumpul2 kan dokumen..Allhamdullillah.4x

4. Dokumen Visa xlengkap : yg lagi satu kes...nak buat visa bukan senang..byk dokument nk kena bg..nk kena kutip kat jemaah...yg lelaki g solo xkisah sgt..cuz xde lar nk dukumen yg berat2..yg jd masalah jemaah pompuan lar..adeeehh..mcam2 hal..nt ade mase aku terangkan lar kenapa...okay???

5. Alhamdulillah : napa aku bersyukur sedemikian...??? ye..aku telah dapat flight utk jemaah2 aku..tapi tak dpt lar yg the best nya kan..yg cam ketua jemaah request tue...cukup dapat seat utk jemaah ni pergi menunaikan umrah tu pun dah ckup bagus..syukur sgt2....aku dah booking utk flight Garuda n Biman airlines..alhamdulillah...jadi xlar risau sgt2 kan...cuma stil berharap dapat MAS or SV yg direct flight tue..insyaAllah klu ade rezeki utk jemaah2 ni..aminnn...!!!


27MAY           GA821             KUL/CGK       1440    1540

            28 MAY          GA980             CGK/KUL       1240    1800

            06 JUN            GA981             JED/CGK        2000    0950

            07JUN             GA820             CGK/KUL       1040    1340

Ni PNR itinerary utk garuda airlines...aku just show off kat korang..yg ni dah booking...tapi aku kena wat costing balik...byk kojo ni..

Actly byk benda yg harus aku setelkan...musim umrah dah melanda..consider peak season..dan byk group yg aku kena handle..bukan umrah group jugak,domestik n internantional pun aku kena handle..asal asik ko je  Ann kena hndle sume..?? aku ade assistant..tapi permsalahan sume refer kat aku..n aku kena bincang ngn big bos..aduuuhh...poniinggg gilloosss!!!!!

aku harap..Allah bg aku kekuatan dn kesabaran utk aku harungi sume nie...insyaAllah buleh tue..kena lar hard working n sabar n byk doa gak..i need one more assistant...sape2 nk nak jadi my P.A??? hmm..tapi dah x available lar..cuz Mr.Shyir nak rembat position tue...dia akn start lepas our wedding..hahaha.....(Dady...lain2 hal nati kita bincang ye...byk nie..$$$$$..grrrrr!!)actly...skang ni aku pun dah jadi PA dia...adalah certain thing aku kena tolong dia..kena lar tolong menolong...baru lar akrab n utuh...ceeaahhhh..!! wink..wink!!

dan..dan..ade lagi nie..aku stress sebb dah 3 weeks tak jumpa MR.SHYIR...cuz masing2 bz ngn kerja...waarrgghhh!!! nangis weh dah lama tak jumpa..mgu ni baru buleh jumpa...tu pun jumaat n ahad...sabtu pagi n pagi Ahad aku kat Melaka ada kursus...adeeeehh!!!! kursus apakah?? nanti jugak aku citer dlm n3 nxt week...

p/s: sowee n3 aku amat lar panjang...seperti mana panjang nya keSTRESSan ku..wahh??? ada ke word tu..?? hahhaha.. ini blog shaye..tu sbb sy suka nk letak n3 panjang2..kasi menanah mata uolls nk baca....lalallal..

4 comments:

neezareef said...

wah..n3 pjg tul ha...

mmg sesuai ngn tajuk hehe

Ann GreenStrawberry said...

sis neeza: tu lar pasal..adeehh!!! jiwa kacau plak nie..pasal kerja..

ciare (^_^)v said...

kite jadik silent reader arr Ann..segan laaa I follow terang2an..huhu~~

Lynda said...

sabar ek..nanti leh pakej dgn ann