Pages

Tuesday, October 5, 2010

Sangat2 Berguna untuk Mom to be

Hari rasa nak share something dengan uolls.. tak kisah lar uolls yang bakal nak jadi ibu ke.. dah jadi ibu ke or yang belum jadi ibu tetapi sedang berusaha ke arah itu….

Aku nak share pasal Buku PENJAGAAN IBU DAN ANAK… starting from pregnant until deliver also until your kid turn 3yrs. Sangat2 berguna i tell u.. walaupun banyak buku tentang preggy n baby.. tapi aku rasa yang ni mudah kot….

DSC05101

Aku beli buku ni since dapat taw preggy.. then terus mencari buku ni.. banyak info yang ada dalam ni… DSC05102

Buku ni keluaran PELANGI… Tajuk : Buku panduan lengkap: Penjagaan Ibu & Anak. Penulis : Elizabeth Fenwick… tapi jangan risau.. semua content penulisan adalah 100% bahasa melayu… jadi senang nak paham..

Buku ni macam panduan praktikal lar… skang ni kat pvt2 hosp. kan ada buat kelas antenatal  tu kan… dalam buku ni sama je.. sebab setiap perkara yang di ajar semua ada panduan bergambar…

even how to deliver pun dia ada show off dalm buku ni.. terang2 baby tu kuar ikut tettttt.. how to push.. how to bf kan baby kita…macam lagi lar… HArga buku ni tak silap.. RM 70 macam tu… tak ingat pulak… try cari kat MPH or popular or bookstore yang besar2..DSC05103

Untuk penjagaan bayi.. macam2 diajar… pakai baju anak, mandikan, makanan sesuai untuk bayi, kalau baby cedera macam mana nak rawat.. nak tidurkan baby.. nak bf baby.. dan macam2 lar… DSC05104 kalau laporan bergambar seperti ni lar.. ni cara2 nak pakai baju baby… banyak info yang kita kena taw lagi2 nak jadi ibu ni kan…

kalau dulu.. zaman2 mak kita mana ada buku2 gini kan.. main belasah je.. dah besar pun anaknya kan.. tapi skang dah lain.. dah ada kemudahan begini apa salahnya… menambahkan ilmu yang sedang ada lagi baik bukan…

apa2 pun seronok bila dapat belajar dari buku ni.. buku ni leh pakai until anak kitaumur 3 tahun… apa yang perlu diajar dan sebagainya…

nak kata aku dah khatam buku ni.. belom lagi.. baru halfway baca.. tapi yelar.. model2 dalam buku ni sume orang putih.. tapi the way dia ajar macam kita orang melayu jugak.. tapi buku ni ada model yang bo*** lar… sebab nak tunjuk how baby bump membesar…how to pump breast.. kuikuikuikui….

try n find out buku ni.. tak rugi.. insyaAllah.. info yang kita tahu..kita kongsi bersama…

3 comments:

♥ QaseH ♥ said...

wau,,,siap beli buku ni,,,hehehehehehe

rDnA said...

pernah tgk buku ni kat MPH..ada versi bhsa melayu and bhsa inggeris..hr tu mmg nak beli..selak2 part belakng ada part deliver baby..time tu tgk ngan en husben terus dia tak kasi beli sebab dia ckap takmo tgk org pnya..hehehe

Ann GreenStrawberry said...

Qaseh : hehe.. harus lar darling...

dna : yup2.. alar part tu hubby tak yah tengok.. ni untuk pengetahuan kita as mother.. hubby ann pun dia tak baca sangat buku ni.. tapi bila ann baca. then ann bagi taw pulak kat dia.. huhuh