Pages

Friday, February 19, 2010

RESEPI : Ayam Goreng Sambal Kicap Madu

Salam JUmaat semua.. Semoga kita semua diberkati Oleh Allah swt.. Aminnnn...

okay. baru leh babel ye dak? hahahaha... hmm..camni lar.. uols kan taw aku lama dah tak update pasal resepi kan.. lagi2 resepi yang kebabomm n pelik2.. but today.. Chef AGS akan share ngn uolls lagi k...

Alkisahnya.. Mr.Shyir kata... buat lar menu lain dari yang lain.. so buat lar atas permintaan beliau. nak2 aku ni buntu idea dah.. terus tengok apa yang ado dalam peti ais...jumpa ayam crispy.. so apa lagi aku pun wat lar apa yang patut...
MENU : AYAM GORENG SAMBAL KICAP MADU
Bahan - Bahan :
  • 4 ketul ayam crispy ayamas or lain2 brand
  • 3 ulas bawang putih - tumbuk
  • 4 ulas bawang merah - tumbuk
  • 1 inci halia - tumbuk
  • 1 biji bawang besar
  • 1 1/2 sudu besar cili kering blend
  • 2 1/2 sudu besar kicap manis
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 1/2 sudu besar sos cili/tomato
  • 1 1/2 sudu besar madu
  • sedikit air
  • Sedikit garam
  • Minyak 3 sudu besar
Cara - Cara :
  • Goreng terdahulu ayam tadi
  • tumbuk Bawang dan halia
  • Panas kan minyak - Tumis Bahan yang ditumbuk tadi sehingga naek bau, kemudian masukkan cili kering
  • Masukkkan sos tiram, sos cili, kicap manis dan sedikit air juga garam. Bila rasa dah ok.. masuk kan pula bawang besar yang di racik bulat. gaul hingga sebati
  • Masukkan Madu madu dan gaulkan ayam dengan kuah tersebut.
  • Sedia Dihidang
Dan hasilnya.Alhamdulillah..cukup lar untuk menambat hati suami.. dan beliau makan bertambah2.. hehehehe..suka2..

jadi ni lar resepi aku untuk kali. if nak cuba..silakan... if tak nak takpe.... ai ok jer.. hehehhehe...

sekian..

p/s : ko ta knapa aku selalu no tak update banyak2 n3.. cuz ai buzyyy gilossss....



9 comments:

nizaa said...

yummey..bleh cuba ni..wah dah tukar template ye..this one better...:)

Ann GreenStrawberry said...

Nizaa : ehehh.. malu lar orang nak cuba2 resepi kita ni.. takot tak shedap pulokkk....

oh ye ke? hehhe.. tQ..

asna cute said...

Aiiiishhhh..
meleleh air liur den nie..
kak nti asna dh kawin bru asna try buat ek. msti hsbd asna suke nie.

Glupp glupp.. Aym KFC~

Ann GreenStrawberry said...

asna : aiyoooo!! please dong..tadah air liur mu itu.. heheheh...pasti cuba.. hehe

Lynda said...

smlm g sewremban nampak kereta pesona ann..heheh bjf somethin kan..tapi maybe adik ann yang bawa

Ann GreenStrawberry said...

Lynda : owh really?? ann nye keta BJP lar.. hehehe... maybe lar kot dia yang bawa..sbb ann kat semenyih semalam..

Lynda said...

teringat kesan calar kat kereta.tergerak hati..cam kereta ann je ni.hehehe.tapi takde number nak sms ann.ehhehe

Ayda Munir said...

Ermm..macam sedapnya ayam masak kicap ni.Mesti kena salin resipi ni:)

Ann GreenStrawberry said...

Ayda : hehehe..malu ler.. hmm.. selamat mencuba..