Pages

Thursday, August 6, 2009

Rendang Ayam N9


okay..n3 resepi lagi kan? ye..aku taw..mgu ni bnyak na n3 resepi..dah tu nk wat camner..dah week ni aku asik masa jer (cewaaahhh cam bagus ko ann..) hahaha..eh..salah ke kita nk jadi cam bagus kan? untuk diri sendiri gak kan..hahahaha... yelar..aku ni tak lar pandai masak..tetiba wat n3 resepi pulak..mana lar ada orang nk cuba bagai...klu ade tuh..bagus lar..eceehhh mau perasan lagi...puihhhh.... lil bit je tuh..

disebabkan aku teringin nk makan nasi himpit bercicahkan kuah rendang..makanya aku pun membuat rendang ayam..huhuh... okay2.actually ni resepi turun temurun..tapi klu korang nak cuba buleh jer..rendang ni rendang n9...lain orang len cara nya..tapi mmg nenek aku, mak aku dah ajar camni so buat lar.. ada yang lagi kaw2 rendang n9..sapa nk rase sila jemput kenduri wedding aku sabtu nie.hehehe...

murid2..buleh kita mulakan pembelajaran kita hari ini??..ye.cikgu akan setat sekarang k..

Bahan2 :
1 ekor ayam
20 ulas bawang merah kecil (hiris)
20 ulas bawang putih (hiris)
3 inci halia (racik halus)
3 sudu besar cili kering
3 sudu besar cili api dikisar
3 sudu besar serbuk kari daging (jenama apa2 pun bole)
1 sudu garam kasar
3 batang serai (dititik)
1 kilo santan = 3biji kelapa (utk sekor ayam)
3 cawan air
3 helai daun kunyit

klu nak setengah ekor je ayam pun boley..reduce2 lar sket bahan2 tu jadi setengah.. tapi klu wat lebih apa salahnya..leh kasi jiran2..mihahaha



cara2 : sgt senang ye uollss..boleh wat pun..xyah nak tumis2 tuh..
letak ayam dalam kuali..
masukkan bawang merah,putih,halia,garam kasar
serbuk kari, cili kering, cili api,serai
santan , daun kunyit, 3 cawan air.
dah masuk semua kacau..api jgn kuat sgt.kang hangus pulak..so sedang2 je k..
kacau sehingga kering...nk kering sgt buleh...nk ada kuah pun boleh
lebih kurang camni lar rendang Ayam tu...

makan dgn nasi himpit amat lar sedap gilos...perrgghhh!! my favvy okay..bkan savvy..hiksss..
nk cuba buleh cuba..

p/s: n3 ni auto publish jugak..see bakal pengantin punye lar baik bagi korang respi lagi..puihhh..puji diri sendiri lagi..sila lempang saya..

3 comments:

Lynda said...

sedapnyaaaaaaaaaaa

chipsmore said...

perghh,..meleler air liur tgok..hehe

miss hirose said...

waaaaa sedapnye..
terliur la tgk..
nk datang2..hehe