Pages

Monday, August 3, 2009

sambal sotong

salam pagi isnin..wahh...sungguh sopan penulis ini hari...mihahahhahha....
ish..lately nie aku tak de idea lar nk update apa kan...
korang paham2 lar kan...aku ni tinggal bape hari nak tglkan zaman bujang nie...
jadi hatiku ini..keawangan je lar... wahahhh!!! gituuu ler...
eh...meh ler aku citer pasal tajuk aku disitu...

ecehhhhh...nak kawen ni..kuar plak n3 resepi2 ni kan..
nak jadi menatu mithali kan? kan? kan? (* wahai..bakal suamiku agak2 buleh moncit tak peyut tu klu syg masak nie? hehehheh)
makanya meh ler aku share sket pasal resepi yg aku taw ni...
nk cuba boleh..tak cuba pun bole..hehehehehe...

so based kat title tu..yes!! aku buat Sambal Sotong....
seee...cam sedap kan...yes!! mmg pun..tak nafikan lagi (oh.mmg nk puji diri sendiri..uollsss tolong totop mata baca ini...)

Bahan2 : 1 ekor sotong besar (xtaw apa nama sebenar sotong nie...yg penting bentuk cam kurita tu..ampun ye!! sila bg taw beta..thanx uols..)
5 biji bawang merah (kecil) hiris
5 biji bawang putih hiris
3 sudu besar cili kering - nak pedas lagi tambah lar lagi...
garam dan gula
Air asam jawa
1 ulas bawang besar
cara2 : 1. panas kan minyak (lebih sket tujuan utk nmpk berminyak sket..)
2. tumis bawang - tgu smpai kekuningan dan naik bau..masukkan cili kering..tumis smpai nampak cili tersbut hampir kering...
3.masukkan garam dan gula - ikut masing2 punya rasa...
4. buh asam jawa - ni pun jgn byk2..kang masam plak..tak balance rsanye..
5. masukkan sotong dan last sekali bwang besar..
6. Hidang saja..
* sesapa nk buh belacan sket pun bole..rasa lagi sedap n lemak sket..
ni lar hasilnya....

sapa2 nk cuba sila..
hmm..xtvt weekend dipenuhi masak memasak..
thats y aku wat n3 resepi je banyak nati...
hahahhhaaa.. saja wat n3...at least takde lar habuk benar aku nyer blog kan?..hhe

p/s : berderbar jantungku bila tengok countdown makin tetttttttttttttt..adeehh!!

8 comments:

Cik Amy Sensei said...

salam..

waaahhh....menariknya nampak sambal sotong iteww...nak sket?hikhik..

Ann GreenStrawberry said...

wasalm...

buleh jer cik amy...hehee

Lynda said...

ni practise tuk kawen ek

Ann GreenStrawberry said...

lynda : hehee..tak lar..mmg kita suka masak tapi ikut mood ar..miahhahha

atty's said...

ya allah sedapnya ..sambal soton

Ann GreenStrawberry said...

attys : kak meh join the club..heheh

lina said...

Ann recipe kita sama mmg best...semlm masak sotong.

Ann GreenStrawberry said...

yeke ke? hehehhee....