Pages

Tuesday, August 4, 2009

Coklat cake sesuka hati


asal title cake aku cam vaduull...?? mihhahahahha...eh...aku nye suka lar kan..xde plak..aku buh nama yg sesedap nama tapi rasa hampeh (uihhhh..statement tak boleh blah..cam lar sedap sgt.toorai tengok..) oh..sila kan yer.. kan aku ckp aku dah boring..so aku wat lar n3 pasal resepi plak...yelar..nak update pasal wedding blom langsung lagi..paling2 pun ni part prepation nk ku buat n3...aku pulak muntah nk buat..ada paham semua....hhuhuhu....

dah2..malas nk ckp banyak..meh sini aku wat tutorial pasal Cake Coklat nie..

Bahan2. :
Bahan A
1 cawan serbuk koko - ikut suka nk brand apo..
1 cawan gula pasir, 1 cawan air masak,

Cara2 Bahan A :
Semua bahan A tadi.. campurkan semua dan masak diatas dapur..agak2 dah cair n gelegak sket..angkat dan sejuk kan.. dan sejuk..letak tepi dulu.. kita proceed bahan B

Bahan B :
1 cawan gula pasir , 1 cawan majerin - klu nk pakai butter lagi sedap, 6 biji telur, 1 cawan tepung, 1 sudu kecil esen vanila
Cara2 Bahan B :
masukkan majerin dan gula - pukul sampai sebati dan kembang - atleast korang nmpk lar gula tu hancur kan..
kendian, masukkan pulak telur n pukl smpai telur tu nangis..what?? eh bukan..smpai kembang lar... tapi jgn pukul sgt...kang batat kek korang sapa susah...? korang kan? kan?
sehingga jadi camni ye..bila dah pukul telur tadi...
pastu masukkan plak tepung naik sendiri...hmmm..aku guna brand blue key..berbaloi2..mihahaha..bila dah guna tepuk naik sendiri..means tak yah lar korang pakai serbuk penaik tu lagi..kang melimpah2 kembang2 kek tu sape nk jawap..hahaha..sila jawap sendiri k..
dah masuk pukul balik..tapi jgn terlampau2 pukul tuh..sekejap je..
later..masukkan Bahan A iaitu coklat yg korng dah cairkan tadi dalam periuk tadi...
sementara tu korang pre-heat oven korang dan masukkan adunan tadi dalm loyang..
bukan lempoyang mahupun aloya ye... mihaahhah..loyang tu taruk majerin keliling2 tu...biar tak lekat kek tu..senang uolls nk kuarkan kek tu nati..
haa...ini macam lar... panaskan oven korang 180..bakar dalam 40-45 minit..alar..usha2 lar..kdang2 cepat masak..depends brand oven korang..wahhhh!! cam vagusss kat gitu kan..maihhahahaha..btw klu tak nak letak dalam loyang buleh letak dalam cup cake tu..senang makan..takyah potong2 dah..hahhahaha..

okay..kenapa aku tak letak hasilnya...kerna ku lupa utk snap...mihahahhha..
aku wat menda ni malam..bila dah siap tu..camera tah mana...simpan2 kek..terus keboom tido..hahahhaa...taw2 pagi tu kek aku dah tgl separuh..aikkyaaaak..terus tak snap..
bukan nye kek aku tak cantek.tapi seperti biasa mmg cantik n smooth jer..rasa lagi lar sedapkan...
copp!! aku tak tipu korang...cuba korang torai dulu..mana taw lebih sedap dari aku wat kan?
hahaahahaha...

p/s : sempat lagi wat n3 kan? mihahahha...

7 comments:

ciare (^_^)v said...

ya allah..kamu lah bridetobe palingggg coooool i tell u. masih sempat nk porak perandakan idup dgn buat kek dan jugak menletakkan resepi kek..oooooh i adore u.serius! sbb ciare dulu setengah nk pengsan nangis tiap mlm mengenangkan naseb.cewah.acting sket;) hehe tp bila dipikir2 balek rugi jer airmata tersebut sbbnye majlis bjalan dgn lancar je:) diri sendiri cari penyakit nanges2 apekes??hakhak.i should learn how to make cake instead of kucarkacir pikir tak tentu hala bulan 5 aritu.hehe.ehh ape aku merepek dlm blog org ni??kahahkah =D

btw, resepi ini sgt2 berguna laaa..nak copy & paste dlm word pastu nk tunjuk handal depan suami ^_____^

mrs.edy said...

bgus ler ann...
share ler resepi laen lg..
wpom xpndai masak..
ai nk try gk..
boncit ler mr.syhir kamo nti..

Ann GreenStrawberry said...

ciare: uiihhh..panjang pulak komen kamu..ini adalah komen terpanjang..hahahaa...ciare, ni lar salah satu cara nk hilang stress pk pasal kawen.wat2 tak penting je pasal kawen tu.siap wat n3 banyk2 lagi..mihaha..dah penat siang hari..bila malam dah baring..terus tido..xsempat nak nanges2..miahhahaha..gilo kan..

seyes kamo buleh copy paste resepi ni.. mesti suami kamo gila kek pas ni..mihaaahaa

mrs edy : hehehhe...tu lar pasal..nk hilang stress ni..hikkss.sila try..wahh..bukan moncet jer..dia siap moncet kan ai..wht?? tettttttttttttt...

ciare (^_^)v said...

gagagaga.yg td tu bukan komen tp repekan =P

anyway, bahan2 B tu ann ada tulis 1 cawan tepung kan?adakah tepung bluekey yg dimaksudkan?atau.....ade tepung lain??huuuu naifnyaaaa T_____T

Ann GreenStrawberry said...

ciare : yup2..tepung blukey tersebut.. klu nk buat kek..senang pakai tepung ni..tak yah nak pakai serbuk penaik tu lagi..tapi klu pakai tepung gandum biasa tu..kena lar buh serbuk penaik tu...klu terlebih serbuk tu..kembang sgt kek tu ati...

mrs.edy said...

yg tu opcoz...
teetttttt....
;p

ciare (^_^)v said...

owh ok ok noted. harus praktikan :P ehh dah cuti rupenye pengantin :)