Pages

Monday, December 7, 2009

RESEPI : Tauhu Lembut masak sos tiram bersayur

wakakkkaka...tah apa2 tah tajuk menu aku tuh..tak taw dow apa nak letak hahaha...susah nor nak namakan masakan ni..hahha..

 

okay... korang ni cam tak biasa plak dengan AGS ni kan...mesti ad je resepi2 baru yang nak share...hmmm.ekcli tak  lar respi baru..dah selalu buat cuma baru kat blog lar kan..hhe...

DSC04084

kali kita ala-ala vegetarian sket k... masakan ni sesuai untuk semua peringkat... especially kanak2 lar kan...pasti suka punya... tak pedas pun tapi taste was good lar kan...

 

ok mari kita mulakan..

 

BAHAN-BAHAN :

  • 3 paket tauhu lembut (tauhu telur)
  • Brocoli
  • Sayur jagung
  • Cili Merah besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 2 sudu sos tiram
  • 1 sudu kecil serbuk pati ayam /kiub ayam
  • air tepung jagung
  • sedikit air

DSC04079 DSC04080 CARA- CARA :DSC04081

  • Goreng tauhu tadi separuh garing - jangan sampai pecah.DSC04082
  • Tumiskan bawang merah dam masukkan sos tiram juga serbuk pati ayam/kiub ayam - letak sedikit air..DSC04083
  • gaulkan dan masukkan sayur pula juga cili merah besar.
  • setelah satur separuh layu..masukkan pula air tepung jagung untuk kuah menjadi separuh pekat.
  • Susun tauhu adi dah curahkan kuah tersebut diatas nya..
  • sedia dihidang...DSC04084   ni lar hasilnya...

Selamat mencuba...

 

p/s : uihhhh..start dah..start dahhhhhhhh...

3 comments:

♥ QaseH ♥ said...

resepi dr ann semu org wat compem sedap owh da try,,

shiela said...

ni harus try..my faveret ni..tahu lembut..cedaapp..

miloicekaw1119 said...

peh..teros lapar la perut ni..wa wa wa...