Pages

Monday, July 19, 2010

RESEPI : Pizza Italia version AGS

hmm.. Lately ni agak rajin masak memasak.. hhohoh.. entah napa tah.. tetiba roh raji ada mari kan… tapi disebabkan Mr.Shyir dok berzikir kata dah lama sangat tak makan pizza made by AGS.. so aku pun apa lagi.. berkungtaw lar didapur pada jumaat malam sabtu tu.. ahhaha…

Hari tu aku ada tengok program masakan Chef Wan bersama Ayamas kat Itali tu kan. ada satu slot tu dia buat pizza italia.. jadi jenuh gigih dan goggle resepi..alar kat website ayamas tu je pung.. hehe…

DSC05355

hari tu pun aku ade buat pizza kan… ok inti nya lebih kurang sama je.. cuma doh saje berbeza..

PIZZA ITALIA

Bahan2 membuat doh :-

  • 1 kg tepung gandum :: boleh dapat 7 – 8 keping regular pan
  • 2 sudu majerin
  • 3 paket yis/mauripan :: larutkan dalam 3/4 gelas air
  • 1 1/2 sudu teh garam :: larut sekali dengan yis
  • 2 sudu sudu tepung :: if takde pun takpe
  • 3 sudu besar gula
  • 400 ml air

Cara2 membuat :

  • Gaul semua bahan2 kering tadi hingga sebati.. masukkan air dan air yis tadi..
  • adun sehingga lembut dan sebati…
  • bahagi kepada 7 – 8 bahagian (anggaran 120 grm utk per pan)
  • Biarkan dalam 30 minit atau hingga naik/kembang..
  • ** jika doh tadi lembik.. tambahkan tepung sikit supaya boleh uli di pan nantiDSC05356

** untuk inti cam dalam pic ni.. aku just guna:

  • 1 tin sos preego perisa traditional :: 1 tin leh guna hingga 7-8 pan.. terpulang pada penggunaan
  • sos cili sikit
  • daging kisar :: digoreng bersama lada hitam + garam sedikit
  • sosej
  • cendawan butang :: cap ayam brand
  • bawang besar :: potong bulat2
  • tabur sedikit serbuk cili
  • Mozarella n cheddar cheese parut atas nya.. :: nak lebih cheezy lebihkan cheese nya..
  • ** bahan2 ni ikut turutan masa tabur inti ni.. if ada cita rasa lain.. leh tambah juga..
  • ** bakar dalam 20 minit.. suhu 210 cel.

okey.. klik sini untuk resepi pizza yang sebelum ni.. http://greenstrawberryheaven.blogspot.com/2009/09/mari-belajar-buat-pizza.html

jangan risau.. mmg 1 kg doh tadi buleh dapat dalam 7 –8 keping pizza tu kan.. tapi if uolls buat kesemuanya pun takpe.. buat je.. lepas tu bakar dalm 10 minit je.. kira buat cam frozen lar.. then kuarkan after 10 minit tu.. balut dengan plastik makanan tu. simpan dalam peti ais.. lagi lama simpan. lagi sedap.. lebih2 lagi kalau rotinya tu agak nipis sikit.. ala2 dominos.. hehe…

malam buat pizza tu.. 2 keping regular di bantai kat umah tu.. mereka kata sedappp… family aku mmg jenis kalu ke pizza hut tu bukan taste tekak diorang.. tapi bila home made tu.. licin pulak.. nampak gayanya tak yah ke pizza hut lar lagi.. buat sendiri…

hmm tetiba rasa nak buat frozen pizza.. ahaha.. eh bukak cafe pizza pun ok gak ni.. hehehe..

those yang nak cuba boleh cuba.. AGS hany kongsi resepi sahaja…

sekian,

4 comments:

atty's said...

wah ann terornya buek piza..leh buka kedai nie..nampak pun mmg sedap tu , leleh airliur hah

asna cute said...

Hooo! hooo! sedappp! nak resepi nie ya kak. asna amik tau hehe ;D Yummy! yummy!

Ann GreenStrawberry said...

attys : heheh. tak teror mana kak oii.. rasa teringin kita buat,, ehe'

asna : amik2 silakan..

Lynda said...

BESTNYA