Pages

Friday, July 30, 2010

Terus semangat bila dipuji..

Sapa yang tak semangat bila kena puji betul tak? hmmm.. korang pun mesti pernah jugak dipuji kan.. ? lagi2 suami kita.. yurp! sebabnya kadang2 pujiaan diberi tu ikhlas dan automatik kita rasa..auuwwwmmppp!!! hahaa…

aku dulu masa bujang means b4 kawen lar kan.. mmg pemalas lipas lar bab masak2 ni kan.. berbuih lar mulut mama tu dok suh masak n masak.. belajar masak and all about cooking.. tapi hampeh.. tau makan jer.. ahaha… bukan apa.. nak buat sendiri mmg tak suka.. tapi bila dia kata dapur aku tolong kacau2 je.. sambil2 borak ngn dia.. tapi kan.. tak semestinya tolong kacau 2 tu tak bermakna kita tak tengk cara dia masak betul tak? apa yang taruk dalam makanan tu.. hmm macam2 lar..

and mama selalu cakap.. “nati dah kawen ko taw lar camne..?” muahaha.. betul seh.. ok..fyi, aku stil duduk ngn parents lagi even dah kawen.. sebabnya parent tak bagi weouls pindah selagi baby tak keluar.. selagi tak beli umah.. hoihh!! tersedak aku kata nak beli umah.. yes! opcos lar kan.. cuma belum rezeki lagi.. nak nyewa siap cakap lagi.. dari bayar sewa umah orang bek bayar umah sendiri.. hmm.. betul jugak…

ok.. back to the topic.. haha.. mmg ye! aku tak suka masak.. lama2 kita belajar n belajar sampai kita rasa nak cuba resepi itu lah.. ini lah.. rite?? mama selalu cakap.. “ ko bukan tak leh masak.. sedap pun sedap tapi malas” muahhaa.. tetap ada malas.. hahahaa… ye lar.. nak buat camne… kalau masakan ibu lagi sedap.. hahahaa….

tapi bila kita masak.. i mean si isteri masak.. bila suami kita jamah..dah masa tu ko tengok dia makan tak bunyik2.. sampai tambah 3x kali tanpa toleh kiri kanan…? apa ko rasa? mesti nak tanya sedap ke tak kan?? jawapan dia setelah dia sendawa.. baru cakap sedddddddddaaaapp giler… pandai u masak…! ha masa tu ko rasa cam di apungan ok.. owh really! sedap ek? dan dia siap kata tQ lagi sebab masak..ehhehe..

suami mana yang tak puji isteri masak betul tak?? kadang2 mak pak kita pun masih lagi tanya sedap ke tak? lepas tu nyandar kat sofa cam ular sawa kenyang.. hehehe..

bila suami puji sedapp. mula lar kita rasa nak masak itu ini lagi.. semangat ok.. siap goggle nak masak resepi apa pulak..ehhe… orang kata tak taw bertanya.. skang ni banyak resepi bersepah kat internet ni… kita kena rajin goggle je..

kesedapan makanan tu terletak apabila kita masak dengan hati yang penuh ikhlas serta kasih sayang.. insyaAllah… mesti uolls penah cuba jugakkan… see.. apa suami anda akan kata..

aku ni kadang2 masak tu campak2 je.. haha.. sesuka hati aku nak ejas resepi tu… kalau amik resepi mmg aku ejas sikit2… haaha… cam Mr.Shyir tu.. kalau nak makan or nak suh aku masak.. dia akan request lauk yang dia nak makan.. time tu leh aku masak.. masak waktu weekend lar kalau request2 ni.. kalau hari biasa sbb mama ada kat umah. lauk tengah hari dia dah masak jadi kalau lauk banyak aku tak tambah lauk lar.. kalu tak, aku tambah lar menu lain…

kadang2 kita kena mencuba resepi apa yang kta belum pernah buat.. tapi dengan yakin.. insyaAllah jadi punya lar..seronok mencuba ni.. tapi jika gagal tak bermakna gagal selamanya.. atleast kita mencuba…

kalau suami bagi komen ke apa.. jangan kecik hati ke apa.. jadikan pemangkin untuk kita perbaiki kelemahan.. supaya jadi lebih sedaaapp dan seterusnya sedapp sampai hubby kata dah.. tak yah makan kat kedai.. awak masak dah tiptop.. muahahahaa

ok.. roh rajin meningkat… jadi nak usha resepi2 best..eheheh

selamat berweekend youls

6 comments:

asna cute said...

Betul kak! asna sokong sgt sgt sgt sgt sgt sgt! =)) hubby asna suapan yg pertama dia masuk mulut terus kata sedapppp sgt lepas dah masuk 9 10 kali suap baru dia kata nie masin sikit, nie manis sikit,nie xpedas sgt tp sedap. hahahah =D

So, dr komen dia asna dpt tau ape yg dia nak ape yg dia xnk dlm masakan. Try and error slgi xkena sakit perut kan. heeh =)

Happy weekend kak Ann!

Ann GreenStrawberry said...

asna : hehee.. kalau tak sedap kita jadikan pemangkin untuk menjadi lebih sedap betul tak?

lina said...

Betul tu ann....mmg bersemangat...bangun mlm pun sanggup tau semata2 nak masak atau baking! credit to ann...akak suke masa mula tu start tengok recipe drp blog ann..tqvm.

iqafi said...

akak comel,teruskan usaha murni untuk masak2 ye..:-)

puan farah said...

edy cakap mak dia masak lg sedap..tsk..tsk..takpe..i ikhlas masak..nti blajar dgn ann la masak..mesti hubby buncitt..

Ann GreenStrawberry said...

Lina : hehehee...yup! malam2 pun bersemangat masak.. ehehehe..

iqafi : baik lah.. tQ dear

puan farah : muahahhaa.. alar dia saja kata gitu kot.. supaya bagi semangat kat farah leh masak cam mak dia... takpe.. kita buktikan.. hehe