Pages

Monday, July 12, 2010

RESEPI : Popiah Sayur Ayam dan Sos Pedas Manis AGS

Salam semua.. bertemu kembali dalam ruang masakan AGS.. kali ini AGS akan membuat Popiah Goreng dan bersos..ewahhhhhhhhhhhh!!!! berlagak cheppp ye ko ann.. ferasan ok.. dah2… ekceli dah lama sangat kan tak buat n3 masakan.. adehh.. bukan tandanya ai tak masak ok.. cuma lately ni tak rajin snap2 ketika masak.. camno tu.. asal masak je camera kat bilik.. hamik disitu.. makan semua dah selamat masuk perut..

AMARAN! ENTRI AGAK PANJANG.. KALAU SANGGUP SILA TERUSKAN..!!

ok2 now kita mulakan bahan2..

POPIAH SAYUR BERINTI AYAM SERTA BERSOS

Bahan2 : Hidangan 50 ketul/keping popiah (ikut 1 pack kulit popiah)

  • 2 batang carrot
  • 2 biji Sengkuang
  • kacang panjang
  • 200g isi ayam di dadu kecil
  • 3 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 3 biji telur (di dadarkan hancur/scramble egg)
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • garam secukup rasa

DSC00499

Carrot dan kacang panjang di racik halus.. jangan terlampau halus sangat nati lembik pulak.. DSC00500Sengkuang pun di racik macam ni..DSC00502

Ayam di dadu begini.. ikut suka kalau nak lebihkan..

cara2 :DSC00504

- Tumiskan bawang merah dan putih sampai naik bau nya.. agak2 dah harum tu kira ok lar.. jangan sampai hangus pulak..

DSC00505

- Masukkan isi ayam tadi.. gaul sampai isi ayam tu masak..DSC00509- masukkan serbuk kunyit 1 sudu juga garam dan gaul sebati. DSC00510

– sementara tengah2 tumis tu.. kat tungku sebelah..   dadarkan hancur/scramble egg 3 biji telur.. dan tepi kan dulu.

DSC00511

- back to kuali tumis tadi.. terus masukkan sayur2 tadi… dan gaulkan.. rasa2 lar..samada ada garam cukup ke tak.. tak cukup tambah.. jangan terlalu masin pulak..

- bila sayur2 hampir masak, masukkan telur hancur tadi gaulkan sekali dengan sayur tadi.. sbatikan..

- tak perlu tambah air..sebab sengkuang tadi akang kuar kan air..

DSC00512  - dan siap, angkat n terus tapis kan.. supaya air sayur dan minyak tu ditoskan keluar.. untuk elakkan masa menggulung popiah tu jadi basah… sejuk kan dulu sebelum menggulung.. kalau tak popiah tu akan jadi lembik..

DSC00529

-Bila inti dah sejuk.. baru kita gulung popiah.. cara gulung popiah boleh rujuk kat belakang plastik kulit tu..ni kulit hak besar tu.. kalau pakai yang saiz kecik tu.. agak susah nak gulung.. 

- Bubuh inti pun harus lah bila makan tu tak celah gigi.. maksud aku.. inti kena padat lar…kalau inti sikit sangat pun nanti grang tak cantik sebab minyak meresap…

Tips : kalau kita tak nak popiah kita masa goreng tu minyaknya resap kedalam popiah tu.. makanya kena gulung popiah tu padat2 dan rapat.. jadi popiah kita akan jadi rangup dan tak lembik dek kerana minyak..

DSC00516

- Bila dah goreng jadi lar camni.. goreng sehingga keemasan camtu.. makan panas rasa rangupp je.. fulamakkk..!!

ok abis bab popiah.. mesti nak kena cicah sos kan… kalau makan dengan sos cili biasa cam tak umppphh plak.. buat sos kejap n senang je.. masa tengah nak sejukkan inti tu boleh lar buat sosnya…

SOS CILI PEDAS MANIS

Bahan-Bahan :

  • 5 sudu besar cili boh/cili kering
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 sudu sos cili (apa2 brand pun boleh)
  • Garam secukup rasa
  • Gula kabung/Merah (kalau takde gula putih pasir pun boleh.. kena rasa2 lar manis nya..)

DSC00514

- masukkan cili boh + bawang putih di blender, masuk ke dalam periuk.. masukkan cili sos sekali..

DSC00513

-masukkan Gula tadi.aku masukkan gula kabung yang dah dibelah..sebelah kanan tu…DSC00515

- Masukkan kan sikit garam dan gaul tunggu hingga masak.. masa dah gelegak tuu.. rasa2 lar manisnya,pedas nya.. if kurang tambah lar apa yang patut..

DSC00517    - dan selesai kan jadi seperti ini..

Sos ni boleh dimakan untuk cicah cucur udang ke.. cekodok bawang ke… tauhu sumbat ke.. sedap jugak.. hehe..

ok selesai sudah.. resepi ni aku tak google kat mana2… ni resepi turun temurun dari mama aku.. dan aku selalu jugak buat..

buat popiah ni semalam nye citer.. alkisahnya.. makan popiah kat umah sedara aku ritu tak berapa nak ummphh.. sekali buat sendiri baru puas hati.. sebabnya popiah yang ritu berminyak dan inti tak cukup… heheh.. alhamdulillah.. baby suka sebabnya ibu dia makan banyak.. kuikuikui..

Sorry lar.. n3 panjang2 camni.. hehee.. if sesapa nak try buleh je nak try.. sapa2 nak share resepi ngn kita pun ok jugak.. tapiiiii bila makan popiah secara panas2.. dan sajikan pulak dengan air teh o panas dipetang hari.. sangattttt syiookkk…

Sekian dari : cheptakklungklingklungklingpun..

3 comments:

Sally said...

AGS..tetiba akak rasa turut mengidam sama..ekkeke:p

Ann GreenStrawberry said...

sally: hehehe... teruskan ngidam akak tu...

layla dania said...

sedapnya!!!malam ni ada game msia vs spore..smbil makan ni sedap neh..thnk you sbb kongsi resipi.. saji cooking oil feature u dalam fb page diaorg n twitter... follow la..;)

www.facebook.com/sajicookingoil

www.twitter.com/sajicookingoil