Pages

Tuesday, September 7, 2010

Amboi.. semua dah standby and ready ek?

Salam Selasa. Salam Ramadhan ke 28.. wah! 2 hari lagi nak raya ni beb.. ada rasa kah? muahahha…

ok2.. aku tengok blogger and facebook dah slow sikit traffic nye.. adakah mereka sudah pulang ke kampung halaman? fuh! cepatnya korang…

ada yang dah cuti start semalam ek.. means isnin sampai khamis ni dah amik cuiti siap2 sempena nak siapkan penyediaan nak raya ni kah.. walaweh.. terbaek ah…ada tu cuti sampai 2 minggu.. anak naik sekolah baru naik kerja jugak.. wah! kemain sakan raya.. hehhe..

Kalau tengok jalan area umah aku ni.. which is yang nak ke kuala pilah tu kan.. dah banyak kereta dah.. skang nk cross jalan pun nak kena tunggu lama.. berderet2 kereta menuju ke kampung halaman..tu belom malam raya lagi kan..bazar2 baju2 ni ke hapa ko takyah kata.. penuh sokmo kat sini.. fuh! heaven sungguh uolls di malam 10 terakhir ramadhan ni kan… sepatutnya kita sibuk mencari lailatu Qadar.. mereka mencari lailatul Bazaar.. kuikuikui.. xpelar.. shopping last minit kot..

yelar. mungkin anak2 dah mula cuti sekolah.. jadi mak paknya harus cuti jugakkan..? ehhe.. so far aku belom cuti lagi.. rabu masih kerja. khamis lar kot cuti.. dah tu hari me”mantai” harus cuti..orang sibuk nak merendang.. apa barang tak cuti2 lagi kan? ahaks!.. eh! tapi aku raya tahun ni tak jauh pong.. setakat seremban – semenyih pastu balik balik ke seremban pastu ke semenyih balik.. hahha.. sangat jaoh bukan?

so far persediaan raya untuk aku dan suami sudah ok. tak banyak kot nk dsediakan.. bukan nak raya sakan pun. raya tu biasa je lar.. cuma sedih sikit sebab ramadhan dah nak meninggalkan kita semua… means bulan ramadhan kan bulan untuk mencari pahala yang berganda.. cuma sekali setahun je lar.. betul tak?

Alhamdulillah.. setakat ni puasa  penuh lagi.. belom kecundang lagi.. terawih juga begitu. terima kasih baby sebab memberi kerjasama yang terbaik buat ibu mu ini..

cakap pasal persediaan raya kan..hari tu cam gian buat kuih raya.. sedar2 ada 7 ke 9 jenis kuih raya.. belom termasu kepek2 tu sume.. hoihh!! apa kejadahnya banyak sangat tu..ada beberapa belas ar.. hahaha….  syok je buat kuih raya..ada lar yang buat 5-6 jenis gitu.. hah? tak sedar tu.. sbb rasa ada bahan terus on je.. takpelah buat2 kasi kat mak mertua sikit.. nenek aku sikit.. hahaa..

lain2 tu cam langsir, cat rumah, baju pun dah setel.. so xde apa sangat lar..cam biasa saja.. kami lebih excited ke arah menyambut kelahiran ank sulong kami ni bulan december ni.. hehe..persiapan untk baby lebih penting..mak pak dia tak yah nak over sangat.. hehhe..

eh..! cam terover pulak type panjang2… ok uolls! selamat semuanya.. adios!

4 comments:

nysa said...

waaa...bnyak nye kueh...!!ni yg teruja g raya umah lavender ni..hehe

Ann GreenStrawberry said...

nysa " ok muleh.. tapi xdo duit raya dah.. hahahaa

♥ QaseH ♥ said...

uish byok nyer kueh,,,sampai 9...ckit lol...

Ann GreenStrawberry said...

Qaseh : jemput datang umah le