Pages

Wednesday, September 2, 2009

Crispy Wantan


Salam pagi Rabu uollss!!
camner puasa arini..? ok dak?? aku...hmm..sedang terasa kelaparan sudah...
waaahhhh!!!!!..... tapi takper..sabor2..hihih..
senang lar buat pun..yang pasti rasenya tak mengecewakan uolls pun...
jadi apa kata uolls try...hmmm..xsalah nk kongsi resepi yang aku taw ngn uolls..
atleast uolls pun dapat merasa smbil uolls buat sendiri makanan tuh...
takde lar asik tengok n terliur je kn...
haaa.........mak ni baik hati ye.....hihihi...

wantan ni aku buat masa kat umah mertua last weekend...
tu pun atas permintaan suami..
cuz last thursday makan tapi tak puas...
tu pun aku buat jugak...dalm 50 biji dapat..
lesap sungguh dan licin...tampa tinggal seketui pun...
family aku mg suka giler dgn wantan nie..

mari kita terus kan dgn resepi kita...

CRISPY WANTAN

Bahan2 :
1. Isi Ayam (ambil bahagian dada, klu nak buat lebih amik lar dalm 4 ketul dada ayam tu- dikisar)
2. Udang (ikut size udang jugak, ni just nak wat perisa ayam + udang sket,nak lebih pun takpe..klu balance ngn ayam tu pun ok) - (dikisar)
3.1 btg lobak merah (dikisar)
4. Daun sup (potong kecil)
5. bawang putih (dikisar/ didadu)
6. 1 sudu sos tiram
7. lada putih
8. garam
7. 1 paket kuli wantan (ada jual di pasaraya giant dan sekutu dengan nya, 1 paket 50 keping)

Cara-cara :
1. Isi ayam dan udang di kisar dan tuang ke dalam mangkuk
2. lobak merah yang dikisar tdi di gaul sekali bersama isi ayam udang,daun sup,bwg putih,sos tiram, garam dan lada putih
gaul semua bahan tadi sehingga sebati seperti ini
3. Ambil sekeping kulit wantan dan letak isi tadi seperti ini..tapi jgn terlalu byk..sbb nati pecah..
4. dan bungkus ianya supaya menjadi seperti bunjut ini..
5. sediakan dulang dan taburkan tepung gandum supaya tidak melekat.
6. sedia di goreng. Pastikan semasa goreng minyak betul2 panas.. goreng sehingga kekuningan...dan garing
7. siap dihidang dan dimakan bersama sos cili

Harap maaf..pic yang nan ado...sebabnya camera dalam bilik ketika sudah siap digoreng...hhehhe...jadi bila korang masuk je wantan dalam mulut..terasa kerangupan nya...

hidangan yang aku wat ni utk 100 ketul wantan dirumah mertua..sila percaya..abis masa buka tu jugak kesemuanya,,hahahaa...so sapa2 nak try...sila kan ye...xnak try pun takpe...aku just nak share je resepi ni...

sekian resepi dari Ann GreenStrawberry...

copp!! ade sesapa yang teringin nak makan Mashed potato yang cam kat KFC tu...?? tapi cam korang malas nk g KFC tuh? aku ade resepi terbaek punya..tapi nati lar aku upload k...amat senang dan tebaek aku ckp...

p/s : aku nk wat pizza sendiri ni..nati aku share resepi ngn uolls...

15 comments:

ciare (^_^)v said...

ya ampun....nape sangat pandai masak puan ann ni??


T____T nanges sebakul sbb xpndai masak benda2 menarik mcm ni.asik2 masak benda yg sama. huhu.


ape2 pon well done dear :) selamat ah suami mu asik mkn sedap2 aje :p

Ann GreenStrawberry said...

ciare : huisssshh!! tak baek owh kata gitu... tak lar pandai sgt..tapi ann jenis suka mencuba.jadinya ada je resepi2 best..terus teruja nak buat...kdg2 kena pelbagaikan resepi nak masak nie...hmmm..takpe2...mana taw ciare cuba resepi Ann..terus Sang SuamiMu akan lompat2 sebab sedap..hihih..

practise make perfect..

mAr@ZiEy said...

uish...terer masak la akk kter sorg ni..beruntung la suami akk tu ek..heheh

Ann GreenStrawberry said...

marziey : heehehhe..maceh2...tak lar terer mana..tapi buleh ler..hhhehe

nUr sYaZwAnI said...

sy dah try mcm2 resipi ann ni..
ayam berempah tu dah try..besh..thanx ea..

Ann GreenStrawberry said...

nur syazwani : erkk??? seyes ke wani..?? adehhh terharu2...hihihi.. jadi ek ayam berempah tu? huhuh... thanx taw kerna mencuba..

neezareef said...

WEEE..SEDAP TU ANN

Ann GreenStrawberry said...

neeza : hohohh..mmg sodap...cuba lar kak oiiiii...

nUr sYaZwAnI said...

yup..seyes..jadik..
licin mkn..t nk try crispy wantan ni lak..

Ann GreenStrawberry said...

nur syazwani : yeker? heheh...sila try wantan ni pulak..hehhehe

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

ann.....thank yerk...lama mencari resepi wantan nie.....kalau rebus pun boleh kan......

zana copy paste resepi utk jadikan rujukan boleh ker....

Ann GreenStrawberry said...

Zanna : ur most welcome..klu nk rebus buat sup pon boleh..tapi dia lembik sket lar.. tapi better goreng panas2 lagi sedap..owh..sila2...ann mmg nk share resepi2 ngn uolls sume...

selamat mencuba ye zana

lina said...

ann kita rasa teruja sgt nak memasak sejak tengok blog ni....:)

Ann GreenStrawberry said...

lina : yeker? hehehhe..bagus lar tuh teruskan niat memasak dengan jayanya..hhahah

lina said...

ye..nnt dh berjaya kita update pulak kat blog.