Pages

Thursday, September 3, 2009

Kentang Putar bersama Sos Cendawan Lada Hitam


semalam aku dah bg resepi crispy wantan kan..?
so arini ingat nk bg korang cuba wat Mashed POtato sendiri...
mana taw lepas nie dah tak yah lar susah2 nk beli kat KFC..
ye lar..kan leceh ye dok..nak kena amik kunci keta,g kat keta start enjin,pastu drive plak ke KFC, masuk je KFC kena beratur plak,buat order,kena tgu jap..pastu baru dapat bawak balik..then drive balik umah..akhirnya baru dapat makan...hhmmm..susah ke senang gitu..?
klu kfc tu depan umah..leh walking distant..up to u lar nak beli...
tapi tak salah klu kita nk mencuba sendiri kan..
okay..aku tak nak lar membebel lagi....sbb semalam aku dah janji nk kuarkan n3 mashed potato nie...

fyi, resepi ni mmg aku reka di kepala otak ku sendiri.tak tengok mana2 resepi pun..tetiba kita dapat satu sense yang membuatkan diri kita terpanggil untuk lakukan sendiri...yes!! itu lar aku..resepi kena pelbagaikan..ada paham sume..!!

btw, thanks kepada those yang dah cuba resepi2 ann aku sebelum nie... hasil amat lar terbaik dan boleh buat lagi..tocei..tocei..dari chef yang tak bapa nak terer ni..

mari kitu mulakan ye anak2...

MASHED POTATO aka KENTANG PUTAR
with
Sos Cendawan Lada Hitam

bahan - bahan :

Bahan Kentang Lenyek:
kentang (ikut suka nak berapa biji)
susu segar (dutch lady @ susu sejat ideal)
1 sudu kecil Garam

Bahan untuk Sos/ Gravy :
5 ulas bawang putih (di hiris halus)
3 tangkai cili kering (dipotong kecil)
1 sudu besar Sos tiram
1/2 botol sos lada hitam (apa brand pun ok janji black paper)
Cendawan butang (hiris)
Garam secukup rasa
Tepung jagung secukup pekat

Cara - cara :
1. Rebus kentang didalam periuk sehingga empuk
2. Kemudian lenyekkan didalam mangkuk, sambil itu letak garam dan gaul sebati
3. Masukkan susu segar sedikit supaya kentang tadi kelihatan lembik dan keputihan. Jangan terlalu banyak susu segar akan membuatkan kentang tadi tidak enak utk dimakan.
4. Hidangkan
Sos/Gravy
5. Panaskan minyak dan tumiskan bwg putih dan cili kering
6. Masukkan sos tiram
7. Masukkan Cendawan butang (xnak pun takper)
8. Masukkan Sos lada hitam dan air (klu nk kuah banyak letak lebih tetapi balance kan dengan sos lada hitam)
9. Masukkan garam secukup rasa
10. Masukkan bancuhan tepung jagung untuk sos lebih pekat.
11. Apabila sudah masak boleh diangkat dan Sedia dihidang
dan kuah sos akan menjadi seperti ini..

okay..sapa2 nak cuba sila lar cuba..sebab hasilnya mmmg tak mengecewakn..ini bukan nk puji diri sendiri..tapi mmg abis licin menu nie... klu ada anak2 kecik yang tak nak makan tue..mak2 nye buleh lar buat yer..sebab senang jer...masa persediaan pun tak sampai 1/2 jam pun.. sesuai untuk dimakan oleh semua golongan...

hmmm..tak ya susah uolls g kfc beli..sbb kita pun mampu buat sendiri..tapi klu nk pi makan kfc kena lar makan ngn ayam sekali baru ummmphh..kan...ni cam snek2 je lar...alar easy dish lar..

SELAMAT MENCUBA YE!!!

p/s : sapa suka masak asam daging tetel??? im gonna put the resepi in my n3...but do know when im gonna post...waiittt...

10 comments:

ciare (^_^)v said...

boleh pengsan menatap blog an bulan2 pose ni T___T

hihi yesss nak try mashed potato jgk...yg wantan smlm tu xbuat lagi...xbeli lg kulit wantanye :p

Ann GreenStrawberry said...

ciare : hahahahha..sabor2..tu semua dugaan bln pose..lalalal...

eh2..pasti lar pn ciare kena cuba..hiksss!! kulit wantan tu klu nk cari..cari kat giant/tesco..bahagia cincau2 or tauhu lembut tu..dekat2 dgn kulit dumpling gak

mAr@ZiEy said...

ayoo...bulan pose ni mmg stok N3 tntg makanan je ek..adooiii..Sabar je la

Ann GreenStrawberry said...

marziey : ye betul.... sbb takde xtvt len dah...

ciare (^_^)v said...

okek..akan dicari..nk buat sgt2 wantan crispy tu..hehee

ciare (^_^)v said...

ann i just copied all your resepi...huhu....nak try sume resepi ni...i likeee.....



~~meroyan kejaps. ahhaha~~

Ann GreenStrawberry said...

ciare : wahhhh!! semangat seh nak masak..hehehe...
caiyokkk cia...kita orang perempuan BOLEH..!! tetibe je..hehhehe

Tfaaaaaa said...

sedapnye..
tp mls nk buat.kak ann tlg pos kan boleh?
hakhak

Linda said...

ann delivery boleh?

Ann GreenStrawberry said...

tfaaa : wah..napa malas2 nie..hihi.klu sebelah umah..boleh kot klu nak delivery..

lynda : hmm..nt u pindah sebelah umah i yer darling..huhuhu