Pages

Friday, January 8, 2010

TIPS : Keperluan Bajet di Genting

Salam Jumaat Semua.. Wah.. Indah nya jumat kita hari inikan? Dengan cuaca mendung di pagi hari. Tanda Allah memberi Hujan sebagai Rahmat kepada kita semua kan..? moga2 hendaknya aminn..

okay lar..citer pasal genting pun dah abis.. jadinya.. berapa pula aku kehabisan ongkos di tanah LIM GOH TONG tue...??? haaa.... ni lar persoalannya.. bukan apa.. saja nak share ngn uolls.. walau pun ada yang sedia tahu kan.. takpe2.. namakan share ye dak..

so kat sini aku buat kiraan bajet untuk aku dan suami di genting highland tempoh hari. Dan kiraan ini untuk 3 hari 2 malam punya expenses  lar ye..owh ye! aku akn kongsi tips2 yang lain juga.. cewwwaaahh.. macam dah ada rancangan tips wanita anggun pulak.. hahahahhaa...

BUDGET FOR 3DAYS 2NITES AT GENTING HIGHLAND (For 2 person)

Accommodation : First World Hotel RM 77.60 for 2 nites ( Murah sebab aku amik promotion yang aku tawarkan hari tu, nak jugak camni tgu bulan 2 or 3 ni baru kuar balik promo tu - dan untuk bajet ni aku dah kuar kan dulu cuz ini beli awal, so tak masuk dalam expenses aku utk 3 days kat sana.faham tak ni? tak faham tanya)

Fees Entree Ticket:

  • Genting Skyway Cable Car : Rm 10 (Return) x 2person = RM20.00
  • Outdoor Theme Park = RM38 (1 Day pass) x 2person = RM76.00
  • Snow World : RM 19 x 2person = RM38.00
  • Flying Coaster : RM10 x 1person = RM 10.00
  • Indoor Games Machine : RM 20.00
  • Outdoor Games tikam : RM20.00
  • Total : RM 184.00

Ni antara games yang aku main lar ye.. so those yang korang tak nak main boleh pilih lar.. than boleh kira bajet sendiri berapa. kalau uolls nak add games lain b0leh jugak. tapi plz bring extra money lor... hhehee...

 

Meals :

  • Breakfast Day 2 n 3: FOC by Hotel
  • Lunch Day 1 : RM 40 - MarryBrown for 2 person
  • Dinner Day 1 : RM 15 - Mamak bawah skyway
  • Lunch Day 2 : RM 16 - Mamak bawah skyway
  • Dinner 2 : RM 32.00 - M'CD for 2 person
  • Lain Nyum2 : almost RM 15 also.

Okay kalau makan pulak mmg tak de choice lar nak murah2 ke hapa.. kat dalam first world plaza tu mmg banyak nye fast food lar. Dan sedia maklom harga adalah International.. means tak sama lar cam harga kat bawah. alar.. semua taw kan pasal nie.. tapi nak kenyang lagi mmg better makan di mamak skyway tu.. hahahha... Jimat sket.. dan tak menggemok kan.. hahah... tapi if uoolls banyak duit apa salahnya nak makan mahal pun.. hehehe

so dah taw kan berapa bajet2 nak masuk itu ini.. bukan apa just nak memudahkan uolls.. kadang2 ni bawak RM100 tak cukup pulak..  ha kena ingat..kat atas ni serba serbi nye mahal. Yng paling murah pun tandas sebab FREE hahaah.. bersepah ok.. ye lar cuba ko bayangkan.. yang paling murah n busuk2 ar..Sweet Corn tu je lar kot RM 3.50 per cup.. cuba kalau tengok ada jual goreng pisang plak kan..? RM 6 untuk 5 biji... ha.. kat makcik simpang tu leh dapat banyak taw.. miahahhaha..aku tak beli pun.. xkoser makkk...

okay.. now aku kasi tips jugak kepada uolllss supaya semuanya berjalan lancar apabila bercuti ke sana.hehe..

  1. NAIK CABLE LAGI BAGUS DARI BAWA KERETA NAIK ATAS - ok. panjang disitu, better parking kereta kat skyway tu sbbnya tak lar kita jenuh nak mendaki2 bukit2 tinggi tu kan. Kesian pulak kat kereta keta, Lagi pun parking kat skyway ni pun ok per.. selamat dan FREE.. dan kalau uolls parking kereta kat atas pun.. bukan nye uolls jalan2 kat luar tu naek kereta better parking bawah. Tapi pastikan kereta uolls di lock dengan betulnya..
  2. TAKE NUMBER FOR CHECK IN - those yang stay at First World di sarankan berada di lobby check in pada pukul 12 noon walaupun suppose check in kul 3.00 pm. Ini kerna kalau uolls amik nombor lambat makanya uolls kena tgu 3 4 jam for turn dipanggil ke receptionist. Yes! its happen to me. apa2 amik je nombor dulu k. sbbnya FW ni mmg camni.. guest check sentiasa ramai. conton kalau dapat no 500. No actual kat board tu baru 300. so kena tgu like 200 turn baru turn ko. ada paham.? kat first world ni ramai grouping cina yang stay. biasalah kan kat bilik ade 6000++... ingat tu.
  3. MINIMIZE KAN BEG - those yang pergi berdua ke, sorang ke.. tak yah lar bawak beg2 banyak, bukan nak stay lama pun.. bawak yang perlu je.. kalau husbang n wife kalau boleh share satu beg jer.. paling busuk pun 2 lar.. handbag tak kira ok.. sbb ye lar nak naik cable car.. banyak now beg apa ke hal. Plus if dari station Skyway atas nak menapak ke First World tu satu hal lagi..lalu celah2 manusia.. ha pk ler kalau nk bawak beg2 banyak2.
  4. PAKAI KASUT -  yang ni pun berguna sangat.. better pakai kasut dari korang yang nak melawa pakai hill bagai tu... nanti kalau ko tak larat jalan jangn smpai berkaki ayam.. seyes seh... kat atas adalah semuanya MENAPAK.. plus nak men2 games2 yang ado ada prefer memakai kasut. At least kaki tak lar melecet, tak kena tanggal2 kasut time main games tu semua dan selesa.
  5. JACKET / BAJU SEJUK - yes.. please bring this. Mmg ada setengah kata alar.. tak lar sejuk mana genting tu kan.. FYI, for this moment genting adalah sejuk. siang juga kabusnya tebal. alar bawak je lar.. bukan berdosa pun kan.. hahaha..lain lar kalau uolls kebal tahan sejuk.. apa ada hal kan.
  6. CASH MONEY - yang ni of cos pentingkan.. ko tengok aku nye bajet kat atas tu je dah ratus2.. tak mungkin lar uolls tak mencapat ratus2 di atas.. betul tak.. alar tak ckup..kat atas tu pun banyak ATM machine.. hehhe
  7. NAK MAKAN MURAH - taw kan makan kat atas nun mahal..so ade alternative lain yang boleh reduce sket uolls nye bajet . Sape yang taw kat atas tu ade maple ok lar kan. yang tak taw senang jer. Ikut jalan nak ke skyway cable car. Then pergi blah hujang ada lift. Turun tingkat B5. Turun tangga sket dah smpai mamak tu.. Ha kira ok per makan kat sini murah sket dari kat FW plaza tuh tapi kat situ pun ade food court jugak. Harganya mahal jugak lar.. most of the chef adalah CINO...
  8. PERSONAL CAMERA - of cos...wajibbbbbbb...the best moment just between u  and your husband n also with frennss..

okay.. aku rasa tips ni berguna kat uolls yang merancang nak ke gentng highland tu kan. Jadi apa yang ada ni sedikit membantu lar kot.

Those yang nak ke sana especially PUAN CIARE - SELAMAT BERCUTI HONEYMOON BERSAMA SUAMI.. hehheh...

btw.. if ada salah silap or kat sini ada plak otai2 yang selalu ke genting ni.. mintak amponn lar if salah info ke apa k..makkkk budak baru balajar nyahhhhhhhhhh...

p/s : ade sesapa nak tanya soklan?? sila hit kat komen box ok... aku reply soklan2 tu nanti.

3 comments:

ciare (^_^)v said...

yeayyy TQ ann. ni xsabar nak ke sana ni.hehe padahal dekat je.tp excited sbb nak honeymoon.heh ;p

Ann GreenStrawberry said...

ciare : ahahha.. biasa lar tu.masa ann hari tu pun excited bangat. sehari sebelum nak g tu dah tak pk apa dah.. hati kat sana nak berhoneymoon..hehee

ain said...

wah..tq.
mmg nak berbajet ni nk pi genting