Pages

Tuesday, June 16, 2009

mekong river (day 3)

adeehhh!! bila lar nak abis citer pasal ak g vietnam nie...penat dah acik nie ha..hmmm...xpe2...aku gigih lar jugak nie.. walaupun pic melampau banyak nyer.... hmm..aku hupdate je lar yerkkk...

mase ni masuk hari ke 3 dah.. we ouls continue ke mekong river..terletak 70 km from saigon city..seee..jauh kan? hmm..perjalanan amik mase 1 jam lebih jugak...smpai tertido2 dalam bas..huhuhu.. mekong river klu ko tgk kat dalm subject geografi kan ade pasal delta mekong tukan...lebih kurang cmni lar...huhuh.. sungai nie connecting to the malaysia,china,combodia,laos etc... so besar giler sungai nie... kat sini we ouls experience naek bot...best lar jugak...

enjoy pic2 yg ado...
Ehhh..? cam sweet lar pulak kan? miaahahhha
pose gitu plak..nampak sgt poyosss.hhahahah

ramai yg gedang2 tapi seb baik tak karam...klu tak..huwwaaaa!! mati ler
sungai ni bersih...dan penduduk2 kat sini sume guna air sungai ni utk kegunaan harian
kat sini pun ader jambatan pulau pinang taw..hahahaah....
first pit stop kat perkampungan tu adalah aktiviti org2 kampung yg boleh tgk.. hmm..kesian amek yer....bersyukur ler kita kat sini..
mase nie kat tempat buat candy...oiiii...sodap weh candy tersebut..sapa nak meh aku pos kat korang..stok maseh ado..heheeh...semua kat sini manual k..halal kerana diperbuat dari kelapa ye tuan2 puan2..
kat sini pun ader jual2 barang..saya??? tak shopping pong..hahaaha

dan we ouls di beri minum teh + madu + limau..uihh!!! sodap jugak...
pastu aku benti amik pic ngn budak cumel ni...keja dia asik buat peace jer..maknanya..ko kena lar bg duit sket kat dia..hahahaha
pastu di sajikan pulak ngn persembahan penduduk kampung nie..budak2 duk nyanyi..yg we ouls plak..di sajikan dgn buah buhan tempatan...

gadis kmpung ni santek2..huhuh..pas abis nyanyi g kutip duit plak..hohohoh..bese ar kan..

pastu we ouls experience plak naek kuda n smpan kat kampung sebelah..hahahha..ni lagi syiok wehhhh..... tak penah2 aku wat ni...tapi teramat lah best...
naek kuda secara konvoi.......
lihat lar...aku sedang menyampan??? what?? apakah itu...naek smpai lar wehh....hhhahahaha...ni pon best gilos...jadi org kmpung betul...mihahhahaha....

satu sampan leh naek 4 orang sajer + tukang smpai yg di belakang sekali jadinya 5 orang la kan..hehe... ni ahli2 smpan..hahahhaha...tukang smpan tu sgt cantek ok..blom kawen..umor 25 thn... kerja dia ni la..bawak sampan...kesian weh..dia kena kayuh smpan yg dinaiki oleh anak2 badak nie..kecuali aku..hahahahah...
giler kental weh..kita tak yah pakai life jacket pun weh...gila kan...hahah..buat nya smpan tu bocor..tak ke naya..karam di sungai...uiisshh!! seb baik ok... tu pun dah sipi2 nk cecah air smpan tuh..muatan berlebihan...gile ar...naek smpan ni pun konvoi beramai2..haahha....best2...tak sangka sebest ni ha...hhuhuh..teruja ko aku naek smpan..yelar..mana penah naek smpan..tetiba kat vietnam ni plak naek smpan...hahahhha...


naek bot balik..we ouls di hidangkan dengan air kelapa..uiisshh!! syok..dah lar hari panas...minum air kelapa ditiup plak angin sepoi2 bahasa vietnam nie...haahahhahahaha...
kapal2 nelayan kat tepi2..
pasti lar mau gedix di mekong river..hahahahaha....

lepas jer sesi nie..back to saigon city...hehehhe...

smbung next n3...

p/s: sabor2 ade beberapa lagi n3 pasal vietnam nie ha..aku pun dah letih update pasal nie..dah lar hazab nak upload pic...oiiii!!! ade sesapa nk naek smpan..jom ar...

2 comments:

neezareef said...

mak aih coklat nya air sungainye

Ann GreenStrawberry said...

tu lar kak..coklat2 pun org2 sini guna air ni utk minum taw...