Pages

Monday, November 16, 2009

RESEPI : Sambal Udang AGS

Salam Semua...

Anda sekarang berada di dalam kelas memasa Ketuk-ketuk Kuali AGS..hehehhe...

ha..hari ini kita nak masak menu yang special sket lar k... bukan apa lama sangat dah rasanya Chef AGS ni tak buat resepi kan,,?? al maklom bz sket...bz banyak pon ade..hehehee....

tak kisah lar oulls pndai buat sambal udang tu ke tak... ada mak kesah?? huwwahahahhahaha... yang penting mak share ngn uolls ok..(ok..sila dushyummmm penulis ini skang..~~~ aiyakkk!!)

tanpa bebelan lagi...chef mula kan kelas ye..

DSC03930

Bahan - Bahan :

  • Udang - sukati uolls nak kuantiti berapa
  • 4 ulas bawang merah - tumbuk
  • 5 ulas bawang putih - tumbuk
  • 4 sudu besar - cili kering blend..nak pedas letak lebih
  • Asam Jawa
  • Garam
  • Gula

Cara - Cara :

  • Panaskan Minyak - Tumiskan Bawang Merah dan putih hingga naek bau
  • Masukkan cili kering..gaul hingga seperti garing (garing tu cam nampak merah dia lain sket lar...bukan garing hangus tu..ada paham kah???
  • masukkan Air asam jawa (rasa2 lsr..jgn smpai masam pulak), garam dan gula sket..
  • Masukkan pula Udang..tumis dan gaul hinga mesra..
  • Jika kuah nya pekat..tambah air...
  • dah sedap semua..baru lar korang angkat n hidang..ok..

Okay..ni saja resepi kita kali ini...

nantikan resepi yang lain..selepas ini....

esok mungkin chef akan kuarkan resepi tradisi ok..huhuhu....

sapa nak cuba..sila cuba...kalau dah cuba...korang letak kat blog korang..nati bg taw...and i buat tester ok..wkakakakakaa...xde lar...

nota ampon: biasalar..kalau dah buat resepi mesti ar feelling2 chefkan..wkakakakakakka

p/s: malam ni nk g dating tengok moviee...yahooooo!!!

7 comments:

ciare (^_^)v said...

wuah wuah dating yuk? =p anyway tgk cite ape mlm ni? :)

Ann GreenStrawberry said...

ciare : huhuhu..sementara blom ada handbag kecil (baby) buleh ar nak dating2..2012..hehehehe

CiK By said...

dapnye..leh bfast mkn ngan roti..aduh lapar sih :D

atty's said...

lapo tgk sambal udang..

♥ QaseH ♥ said...

herm kena try ni,,,cz makaroni daging da try sedap so kite try ni la,,,mesti sedap,,,

Lynda said...

nak udang nak udang

Ann GreenStrawberry said...

cik by : ha..tu lar..mmg sedap bf ngn roti

attys : wakakkaka..apa lar akak ni


Qaseh : wokeh2..jgn tak try ok..

lynda : meh2 ann bg udang jer..sambal tak boleh..mihhahahah